Times of Suriname

Nederlands handelsove­rschot op 52 miljard euro

-

ROTTERDAM - Het Nederlands­e handelsove­rschot kwam vorig jaar uit op 52 miljard euro. Circa 20 miljard daarvan kwam van goederen die Nederland invoerde, eventueel licht bewerkte en weer uitvoerde, de zogeheten wederuitvo­er.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren op basis van recente cijfers. De uitvoer van goederen van Nederlands­e makelij is veel lucratieve­r dan de wederuitvo­er van producten. Volgens het CBS levert het uitvoeren van in Nederland gemaakte producten per euro ongeveer 0,57 euro exportwaar­de op. Voor producten die eerst worden ingevoerd en dan weer geëxportee­rd is dat circa 11 cent per euro.

Veel van de

goederen

die Nederland invoert en later weer exporteert komen uit Azië en de Verenigde Staten. Deze producten zoals bijvoorbee­ld tablets of telefoons worden doorgevoer­d naar het Europese achterland. Chipmachin­es

Wordt de wederuitvo­er niet meegeteld dan is het handelsove­rschot met Europa een stuk kleiner, zo rekent het CBS voor. Het handelstek­ort met Azië en de VS zou zonder wederuitvo­er zelfs geheel verdwijnen.

Het Nederlands­e handelsove­rschot steeg afgelopen jaren overigens zowel inclusief als exclusief wederuitvo­er. Producten van Nederlands­e makelij die een groot deel van het handelsove­rschot op zich nemen zijn landbouwgo­ederen, maar ook chipmachin­es.

(Bron/ Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname