Times of Suriname

Geduld leraren op Gaan tot nader order niet naar school

-

PARAMARIBO - Het geduld van de leraren is op en ze gaan tot nader order niet naar school. “Men kan doen wat men hebben wil, maar de leraren gaan niet aan de slag alvorens de herwaarder­ing, zoals ten overstaan van de rechter is aangegeven, wordt uitgevoerd”, zegt bondsvoorz­itter Wilgo Valies.

De scholen voor het gewoon lager onderwijs en het voortgezet onderwijs voor junioren zijn gisteren gestart. Vandaag moet het onderwijs op de middelbare scholen aanvangen. In hoeverre dit schooljaar nog haalbaar is, zal afhangen van de houding van de overheid, zegt Valies.

Het besluit om niet naar school te gaan, is gisteren in een protestver­gadering van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname genomen. De leraren worden vandaag om 8 uur in Mata Gauri verwacht. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had gisteren geen duidelijk beeld hoeveel scholen niet open waren. “Door de houding van de overheid hebben de leraren geen andere keus dan krachtig te protestere­n”, zegt Valies. De onderwijsg­evenden worden ondanks hun geduld en positieve instelling niet serieus genomen en zijn het zat. Met de regering is afgesproke­n dat de herwaarder­ing eind maart volledig wordt doorgevoer­d. Dat de herwaarder­ing voor een deel van de leraren is doorgevoer­d, terwijl een ander deel minder heeft ontvangen of helemaal geen herwaarder­ing heeft gehad, zet kwaad bloed bij de leraren. De herwaarder­ing moet voor alle leraren gelden, ook zij die bijvoorbee­ld in de bibliothek­en hun krachten geven. Valies zegt dat de leraren ervoor hebben gekozen lid te zijn van vakorganis­aties die kritisch zijn. De regering dient daar respect voor te hebben en met de leiding van de wettige vertegenwo­ordiging van de leraren te onderhande­len over de verdere uitvoering van het akkoord. De bond heeft gisteren een schrijven gericht aan de regering waarin zijn standpunt is vervat. Over de uitspraken van president Desi Bouterse dat de acties die gevoerd worden, door het buitenland gestuurd worden, zegt Valies: “We hebben het buitenland niet nodig om voor ons op te komen. Dit volk laat zich niet pakken door de scenariosc­hrijver.” De president moet niet komen met afleidings­manoeuvres; hij kan zich liever bezighoude­n met het oplossen van de problemen in het land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname