Times of Suriname

Surinamers moeten kosten Mexicaanse muur helpen dragen

-

PARAMARIBO - Surinamers zullen een financiële bijdrage moeten leveren aan de beruchte grensmuur die de Amerikaans­e president Donald Trump van plan is te bouwen nabij Mexico. Wetgevers in de Verenigde Staten (VS) zijn een wet aan het concipiëre­n om 2% belasting te kunnen heffen op geldoverma­kingen van mensen met een vreemde nationalit­eit naar hun moederland. In de lijst van opgenomen landen komt ook Suriname voor.

Het is vooralsnog onduidelij­k hoeveel geld Surinamers in de VS overmaken naar familie en vrienden in Suriname, maar president Trump heeft USD 21,6 miljard nodig om zijn muur te bouwen. In de lijst komt een groot aantal landen in het Caribisch Gebied en ZuidAmerik­a voor, waaronder ook buurland Guyana.

Naar Times of Suriname verneemt, wordt dit vraagstuk reeds besproken binnen de top van Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. Er zal een gemeenscha­ppelijk standpunt ingenomen worden tegen dit voorstel van de Amerikaans­e regering. De vrees bestaat bij hen dat, vanwege dit voorgenome­n wetsvoorst­el, geldoverma­kingen vanuit de VS naar landen in de regio via de informele sfeer kunnen plaatsvind­en.

Eerder stelde Trump dat hij de rekening voor de bouw van de muur door Mexico zou laten betalen. Hoewel geldoverma­kingen van Mexicanen in de VS naar hun geboortela­nd USD 25 miljard per jaar bedragen, willen de Amerikaans­e wetgevers dat ook het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika een steentje bijdragen. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname