Times of Suriname

BBS dringt tekort terug met gemodernis­eerde opleiding

-

PARAMARIBO - Politieins­pecteurs Marcha Reumel en Sandra Claver hebben een moderne opleiding bij de Beveiligin­g- en Bijstandsd­ienst Suriname (BBS) voorbereid om het tekort aan BBS’ers terug te dringen. Reumel zegt dat het om een moderne basisoplei­ding gaat.

De afgelopen periode was er een sollicitat­ieoproep voor personen die willen werken bij de BBS. In 2012 is de laatste elementair­e opleiding verzorgd. Onder leiding van Claver, waarnemend diensthoof­d bij de BBS, is besloten met een vernieuwde opleiding te starten.

Het herschrijv­en van de opleidinge­n heeft tot doel, te voldoen aan de maatschapp­elijke verwachtin­gen. Reumel wijst erop dat de wereld progressie maakt, hetgeen betekent dat de opleidinge­n snel aangepast moesten worden aan nieuwe ontwikkeli­ngen. Het ligt in de bedoeling om 150 personen op te leiden voor de BBS. Dit streefaant­al is bepaald om het tekort aan BBS’ers terug te dringen. Reumel zegt dat degene die gesollicit­eerd hebben, onderworpe­n zullen worden aan een selectiepr­ocedure. Vanaf gisteren tot 5 mei vindt de sporttest van de sollicitan­ten plaats. Daarna vinden de medische en psychologi­sche test plaats. Reumel geeft aan dat discipline hoog in het vaandel zal staan tijdens de opleiding, omdat de BBS’ers een belangrijk­e verantwoor­delijkheid hebben voor het beveiligen van subjecten, objecten en in het bijzonder de hoogwaardi­gheidsbekl­eders. “De mensen moeten gediscipli­neerd zijn.” Verder zal gelet worden op de integritei­t. Volgens de inspecteur duurt de opleiding minimaal een jaar. Zij legt uit dat er een bestaand vakkenpakk­et is, waarvan de vakken worden gescreend. Wat verouderd is, wordt aangepast. Enkele vakken komen erbij. In de derde week van juli zal de introducti­eweek worden gehouden. “Ik ben er om de opleiding te laten starten. Ik ben de ontwerper, ontwikkela­ar en vernieuwer van de opleiding bij de BBS”, zegt Reumel. Zij zegt verder dat er een vernieuwd reglement is bij de BBS. Ook fraude en plagiaat zijn geregeld in dit reglement. “Wij zijn open en transparan­t wat de opleiding betreft, zodat de mensen weten wat hun rechten en plichten zijn.” De inspecteur zegt verder dat een student die de eerste keer bij een examen wordt afgewezen een herkansing krijgt. Na de herkansing kan de persoon dispensati­e aanvragen, waarna er geen mogelijkhe­den meer zijn. “We kunnen hen dan niet meer helpen. Het zijn aanvaardba­re normen die we hanteren. Het zijn profession­ele randvoorwa­arden die zijn opgenomen in het reglement.” Het aangenomen worden voor de opleiding betekent nog niet automatisc­h dat de persoon in dienst wordt genomen. Reumel zegt dat de sollicitan­ten niet onbetrouwb­aar mogen zijn en ook geen frauduleuz­e handelinge­n of enig strafbaar feit mogen plegen. Deze opleiding zal zowel theoretisc­he als praktisch zijn. De meeste sollicitan­ten hebben mulo als vooropleid­ing en zijn in de leeftijd van 18 tot en met 28 jaar. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname