Times of Suriname

Opnames mogen na vijf jaar plaatsvind­en

-

PARAMARIBO - Het Spaaren Stabilisat­iefonds moet in 2018 een feit zijn. Dit fonds zal een reddingsbo­ei in tijden van crisis moeten betekenen waaruit de Staat zal kunnen trekken. Het fonds wordt gespekt met meeropbren­gsten uit de mijnbouwse­ctor, waaronder ook de kleinschal­ige mijnbouw, en zal ook zelf investerin­gen plegen in binnenen buitenland.

Alle stortingen in het op te zetten Spaar- en Stabilisat­iefonds Suriname (SSS) zullen in vreemde valuta zijn. In de maak is een cofinancie­ringsfonds dat gevoed zal worden met Surinaamse dollars en zich ook zal richten op binnenland­se investerin­gen. Na de instelling mag het fonds voor vijf jaar niet aangewend worden.

De opnames uit het fonds bedragen per jaar niet meer dan 5% van het eigen vermogen van het fonds aan het begin van het dienstjaar, indien dit vermogen ligt tussen het initieel gestorte bedrag en USD 100 miljoen. Er mag ook 10% van het eigen vermogen van het fonds getrokken worden aan het begin van het dienstjaar, indien dit vermogen ligt tussen USD 100 miljoen en USD 500 miljoen. Op 15% van het eigen vermogen van het fonds mag een beroep worden gedaan, indien aan het begin van het dienstjaar het fonds meer dan USD 500 miljoen in kas heeft.

Tijdens de commissieb­ehandeling van de ontwerpwet, gisteren, hebben leden van De Nationale Assemblee (DNA) tal van commentare­n gegeven en kanttekeni­ngen geplaatst. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën stelt voor om alvast het fonds in te stellen en gaandeweg de rit aanpassing­en te plegen. De hoop is dat wanneer de economie weer aantrekt, alle partijen uitgediscu­ssieerd zijn en het fonds kan meeliften. “Dit is een permanent voordeel voor toekomstig­e generaties”, zegt minister Hoefdraad.

Wat de te plegen belegginge­n in binnen- en buitenland betreft, is het volgens minister Hoefdraad niet de bedoeling dat de Staat risico-investerin­gen zal plegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname