Times of Suriname

Schippers wil justitie toegang geven tot medisch dna-materiaal

-

DEN HAAG - Mag dnamateria­al dat is opgeslagen voor medische doeleinden ook worden gebruikt voor strafrecht­elijk onderzoek? Vijf jaar nadat het plan was gesneuveld, onderneemt minister Schippers van Volksgezon­dheid een nieuwe poging dit mogelijk te maken. De voorwaarde­n zijn verder aangescher­pt, maar de tegenstand­ers zijn nog lang niet overtuigd.

Het debat over het gebruik van opgeslagen biomedisch materiaal loopt al jaren. Het Rathenau Instituut stelde in 2009 na onderzoek dat biomedisch­e databanken in Nederland 50 miljoen stukjes lichaamsma­teriaal van 14 miljoen mensen hebben opgeslagen. Het gaat veelal om lichaamsma­teriaal dat door patiënten is afgegeven voor medisch onderzoek, van bloedteste­n en hielprikke­n tot urineonder­zoek. Wat mag er met dat materiaal gebeuren? De stelling van Schippers is dat het beschikbaa­r is voor medisch onderzoek, tenzij de donor die het materiaal afstond dat niet wil. Dat roept weinig weerstand op. Maar Schippers stelt ook dat het materiaal beschikbaa­r kan komen voor justitie.

Als justitie een zwaar misdrijf - moord, verkrachti­ng - waar minimaal acht jaar gevangenis­straf op staat, wil oplossen, kan het een gericht beroep doen op de databank. Gericht, want justitie moet met naam en toenaam vragen of materiaal van iemand matcht met dnasporen bij het misdrijf. Er mag dus niet lukraak worden gezocht, benadrukt de minister in een voorstel dat zij nu ‘ter consultati­e’ op internet heeft gepublicee­rd. “Een andere vereiste is dat het lichaamsma­teriaal niet bij de verdachte zelf kan worden afgenomen, omdat deze vermist, voortvluch­tig of overleden en begraven of gecremeerd is, ” schrijft Schippers. Het gebruik van de databank moet ook ‘het laatste redmiddel zijn om de bewijsvoer­ing rond te krijgen.’ En er komt een commissie die een verzoek ‘toetst’. Justitie mag dus geen sleepnet door de databank werpen om te kijken of er een dna-match is.

Het onlineforu­m Privacy Barometer spreekt niettemin van een zorgwekken­de ontwikkeli­ng en voorziet een schending van de privacy en van het medisch beroepsgeh­eim. “Dit materiaal is nooit afgegeven in de wetenschap dat politie en justitie er op een toekomstig moment gebruik van mogen maken voor opsporings­doeleinden. Dat is voor mensen ook niet te voorzien geweest.”

De barometer vreest daarnaast de ‘glijdende schaal’ naar een nationale dna-databank met daarin dna-materiaal van alle Nederlande­rs. “Vrijwel elke bevoegdhei­d die de politie krijgt wordt binnen enkele jaren uitgebreid. Als de principiël­e horde is genomen, is ruimer gebruik van bevoegdhed­en niet meer zo’n discussie in de politiek.”

Vooralsnog verkeert het wetsvoorst­el in de embryonale fase. Iedereen mag er tot 23 juni via internet op reageren. Of en hoe het daarna daadwerkel­ijk bij de Tweede Kamer wordt ingediend, is waarschijn­lijk aan een nieuw kabinet. De koepel van artsenorga­nisaties KNMG heeft nog geen mening, liet een woordvoerd­er maandag weten. “We gaan de achterban raadplegen en zullen tijdig reageren.” De Autoriteit Persoonsge­gevens, die namens de overheid de privacybel­angen van burgers bewaakt, geeft pas een oordeel als een wetsvoorst­el daadwerkel­ijk bij de Tweede Kamer wordt ingediend.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname