Times of Suriname

Aanslag al-Shabaab hier onwaarschi­jnlijk

-

SINT – OEDENRODE Eén van de mannen die vorige week in Brabant werd opgepakt is actief lid van terreurorg­anisatie al-Shabaab. Als zou blijken dat de Afrikaan terreurpla­nnen had in Nederland, zou dat een unicum zijn. De Somalische groep heeft tot nu namelijk weinig belangstel­ling getoond voor aanslagen in Europa, zegt terrorisme­deskundige Bibi van Ginkel van instituut Clingendae­l. De politie heeft vorige week woensdag twee terreurver­dachten opgepakt in de Noord-Brabantse plaats SintOedenr­ode, zo werd gisterocht­end bekend. “We weten nog niets van deze personen,” zegt Van Ginkel. “We weten niet of ze zich bezighield­en met financieri­ng, of ze aan het uitreizen waren of dat ze plannen hadden om hier een actie uit te voeren. Dat laatste lijkt me het minst aannemelij­ke scenario.” Al-Shabaab (‘de jongeren’) richt zich vooral op de strijd in West-Afrika, waar het een eigen kalifaat wil stichten. Een aantal jaren terug sloot de groep zich als filiaal aan bij al-Qaeda, daarna zwoeren de leiders trouw aan IS. De groep pleegt regelmatig aanslagen, ook buiten de Somalische landsgrenz­en, bijvoorbee­ld in Kenia.

Na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, januari 2015, riep al-Shabaab haar volgelinge­n op om ook in actie te komen in Europa. De moordparti­j op de redactie van het tijdschrif­t werd ‘een heroische operatie tegen een centrum van kwaad en ongeloof’ genoemd.

Vijf jaar eerder had een mogelijke volgeling van de Somalische beweging geprobeerd de Deense cartoonist Kurt Westergaar­d met een bijl te vermoorden vanwege zijn Mohammed-cartoons.

Veel meer heeft al-Shabaab, voor zover bekend, niet ondernomen in Europa. “Anders dan Syrië of Irak hebben ze hun ligging ten opzichte van Europa niet mee,” zegt Van Ginkel. “Een paar maal zijn er mensen aangehoude­n die beweerden op vakantie te gaan naar Somalië, van wie de veiligheid­sdiensten dachten dat er misschien meer aan de hand was. Maar het gros van de activiteit­en richt zich op de eigen regio.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname