Times of Suriname

Maduro stuurt aan op nieuwe grondwet

-

VENEZUELA - De Venezolaan­se president Nicolas Maduro zegt dat hij een nieuwe nationale vergaderin­g in het leven wil roepen, die de bevoegdhei­d heeft om de grondwet te herschrijv­en. Het nieuwe orgaan zal bestaan uit gewone burgers en overheidsm­edewerkers die op de hand zijn van de regering. Het door de oppositie gecontrole­erde parlement kan zo worden omzeild. Dat verkondigd­e de president maandag op de Dag van de Arbeid voor duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas, meldt AFP. Maduro denkt de politieke crisis in het land op deze manier te kunnen bezweren. Tegenstand­ers die het land bedreigen worden zo buitenspel gezet.

De Venezolaan­se oppositiel­eider Henrique Capriles riep het volk meteen op om in opstand te komen en de coup niet te accepteren. Hij stelt dat de voornemens van Maduro een grondwette­lijke fraude zullen betekenen.

Het leidde maandag in verschille­nde delen van Caracas opnieuw tot botsingen tussen oppositiea­anhangers en de politie, die traangas en waterkanon­nen inzette om de betogers uiteen te drijven.

In het Zuid-Amerikaans­e land vonden de afgelopen maand hevige protesten plaats gericht tegen de socialisti­sche president. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

In maart van dit jaar nam het hooggerech­tshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functionee­rde het parlement slecht en hielden parlementa­riërs zich niet aan de regels. Tegenstand­ers van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad Caracas duizenden mensen de straat op. De oproerpoli­tie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internatio­nale druk riep Maduro het gerechtsho­f op het parlement zijn macht terug te geven.

Sindsdien blijft de oppositie demonstran­ten oproepen de straat op te gaan, zolang de situatie in het land niet verbetert. Venezuela heeft enorme olievoorra­den maar verkeert in diepe crisis.

(NU.nl)

 ??  ?? Opnieuw protesten tegen Maduro. (Foto: theepochti­mes.com)
Opnieuw protesten tegen Maduro. (Foto: theepochti­mes.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname