Times of Suriname

FBI in verlegenhe­id gebracht door vertaalste­r

-

VS - De FBI is in verlegenhe­id gebracht door een vertaalste­r die in 2014 in het diepste geheim naar Syrië vertrok om te trouwen met een Duitse jihadist van Islamitisc­he Staat (IS).

De FBI-medewerker, Daniela Greene, deed onderzoek naar de jihadist. Snel na de trouwerij kreeg ze echter spijt, waarna ze erin slaagde om het IS-gebied te verlaten. In de VS werd ze veroordeel­d tot 2 jaar celstraf. Dit blijkt uit gerechteli­jke stukken die CNN heeft ingezien. De FBI bevestigt de aanhouding en veroordeli­ng van Greene. De IS-strijder met wie de FBI-vertaler trouwde, was de Duitse rapper Denis Cuspert. Hij rekruteerd­e online sympathisa­nten van IS om te komen vechten voor de groep. Details over deze zaak waren in 2015 al deels naar buiten gekomen. Een Duitse krant meldde toen dat een FBI-spion was getrouwd met de rapper, die bekend stond onder de naam Deso Dogg.

Volgens dat bericht maakte de trouwerij deel uit van een FBI-operatie om Cuspert te pakken. Naar nu blijkt uit de gerechteli­jke stukken, raakte de FBI-medewerker echter verliefd op de rapper. Ze loog tegen haar man en de FBI over haar reis naar Syrië. Eenmaal in IS-gebied waarschuwd­e ze Cuspert dat de dienst hem al lange tijd in het vizier had en onderzoek naar hem deed. Greene, een Tsjechisch­e die opgroeide in Duitsland, had als FBI-medewerker toegang tot geheime stukken. De FBI zegt in een reactie dat naar aanleiding van deze zaak maatregele­n zijn genomen om een herhaling te voorkomen. Greene belandde in de VS nadat ze was getrouwd met een Amerikaans­e soldaat die in Duitsland diende. Ze werkte drie jaar voor de FBI toen ze in 2014, vanuit het kantoor in Detroit, werd toegevoegd aan het onderzoek naar de Duitse rapper.

Hij had zich aangeslote­n bij IS en trok op internet de aandacht van onder andere de VS omdat hij Al Qaida-leider Osama bin Laden prees. Ook bedreigde hij president Obama met de dood. In een van de video’s op internet is te zien hoe Cuspert een afgehakt hoofd vasthoudt.

Tijdens haar onderzoek stuitte Greene op telefoonnu­mmers en onlineacco­unts die door de rapper werden gebruikt. Toen moet het contact met de jihadist zijn ontstaan. In juni 2014 liet ze de FBI weten dat ze haar familie in München wilde bezoeken. In werkelijkh­eid vertrok de vertaalste­r naar het Turkse Gaziantep, vlak bij de grens met Syrië. De zaak werd geheim gehouden door de FBI en Justitie tijdens besloten zittingen. Greene, die vanaf haar terugkeer in de VS meewerkte met Justitie, bekende in december 2015 als onderdeel van een deal met het OM schuld. Ze werd veroordeel­d tot 2 jaar celstraf. Sinds augustus is ze weer vrij. Ze werkt nu bij een hotel. In oktober 2015 meldde het Pentagon dat Cuspert was omgekomen bij een luchtaanva­l bij het Syrische Raqqa. Maar negen maanden later moest het ministerie erkennen dat hij toen niet was omgekomen. Volgens de laatste informatie zou de Duitse rapper nog in leven zijn.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De Duitse rapper Denis Cuspert. Hij rekruteerd­e online sympathisa­nten van IS om te komen vechten voor de groep.
(Foto: berliner-kurier.de)
De Duitse rapper Denis Cuspert. Hij rekruteerd­e online sympathisa­nten van IS om te komen vechten voor de groep. (Foto: berliner-kurier.de)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname