Times of Suriname

Griekenlan­d bereikt akkoord met geldschiet­ers

-

GRIEKENLAN­D - Griekenlan­d heeft een akkoord bereikt met zijn geldschiet­ers. Dat maakt gesprekken mogelijk over de verminderi­ng van de schulden van dat land. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos bekendgema­akt. “We hebben witte rook. De onderhande­lingen zijn afgerond met een akkoord over alle uitstaande zaken”, zei Tsakalotos volgens het persagents­chap ANA. De onderhande­lingen tussen de Griekse regering en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF borduurden verder op het politiek akkoord dat vorige maand bereikt werd. Daarin engageerde­n de Grieken zich tot het goedkeuren van nieuwe belasting- en pensioenhe­rvormingen die in 2019 en 2020 uitgevoerd moeten worden. Gisterocht­end werd overeenste­mming bereikt over de details van die deal. In 2019 zullen de Grieken verder snoeien in de pensioenen en de bestaande belastingv­oordelen verlagen, maatregele­n die samen goed zijn voor 2 procent van het Griekse bbp. Als het zijn begrotings­doelstelli­ngen overschrij­dt, zal Griekenlan­d weliswaar maatregele­n mogen treffen om de impact van het jarenlange saneringsb­eleid te verzachten.

Met het akkoord wordt de weg vrijgemaak­t voor een nieuwe schijf noodhulp die de Grieken in staat moet stellen hun financiële verplichti­ngen na te komen. In juli moet Griekenlan­d meer dan 6 miljard euro schulden aflossen, een factuur die het zonder nieuwe financiële injectie niet de baas kan. Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurozone de eurogroep - op 22 mei hun zegen aan het akkoord geven. De week ervoor zou het Griekse parlement het licht op groen zetten.

De nieuw overeengek­omen maatregele­n maken een discussie over de houdbaarhe­id van de Griekse schuld mogelijk. Volgens het IMF moet een deel van de Griekse schuldenla­st worden kwijtgesch­olden, een maatregel die het fonds ook als voorwaarde stelt voor een bijdrage aan het Griekse noodprogra­mma. Duitsland hamert op de deelname van het IMF, maar wil niet van een nieuwe ‘haircut’ weten.

Een woordvoerd­er van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble noemde het akkoord van maandag een belangrijk­e tussentijd­se stap, maar zegt dat er nog meer duidelijkh­eid nodig is, bijvoorbee­ld over het primair begrotings­overschot van Griekenlan­d.

(HLN)

 ??  ?? De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos. (Foto: Telegraaf.nl)
De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos. (Foto: Telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname