Times of Suriname

Miljardenh­andel euro weg uit City

-

LONDON - Brussel probeert de clearingac­tiviteiten eurotransa­cties naar zich toe te trekken. De miljardenm­arkt speelt zich nu grotendeel­s in Londen af.

Dat meldt de Financial Times gisteren. Partijen die hun transactie­s in euro’s willen uitvoeren, moeten verhuizen naar het Europese vasteland en anders onder Europees toezicht komen te staan, zo luidt een voorstel. De stap is een van de vele in het uiteenrafe­len van de Europese Unie na het vertrek van de Britten met de Brexit. De Britse regering voert al zes jaar strijd voor behoud van de profijteli­jke clearingdi­enst, waar in Londen per dag €850 miljard in omgaat, een derde van de totale markt. De sector met dienstverl­eners is 83.000 werknemers groot.

Met clearing nemen partijen bij een transactie het zogeheten tegenparti­jrisico over nadat de deal op de beurs is afgesloten in afwachting. Kan een partij niet leveren, dan neemt de clearing de deal over. Daarmee biedt clearing grote zekerheid in het afhandelen van valutatran­sacties. De EU wil met Brexit in zicht absoluut de controle over de belangrijk­e clearing van de euro naar zich toetrekken. Vooral de Fransen willen dat de euro-clearing onder de invloedssf­eer van de Europese Unie komt. De Europese Commissie kondigt volgens de Financial Times deze week de nieuwe regelgevin­g aan. Die stap past in verhit debat tussen de Britten en de EU.

Daaruit vloeit onder meer de eis dat Londen de euro-clearingma­rkt moet toestaan de clearinghu­izen die van belang zijn voor de Europese Unie bereikbaar te maken voor financials in de lidstaten.

(De Telegraaf/ Foto: 365stockma­rketnews.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname