Times of Suriname

Alitalia start insolventi­eprocedure voor herstructu­rering bedrijf

-

ROME - De Italiaanse luchtvaart­maatschapp­ij Alitalia is een formele insolventi­eprocedure gestart om het bedrijf te herstructu­reren. Aandeelhou­ders stemden unaniem voor een zogeheten amministra­zione straordina­ria. Volgens de Italiaanse wet moet de overheid hierbij een overbruggi­ngskrediet verlenen om de activiteit­en te kunnen voortzette­n.

Daarnaast worden er toezichtho­uders aangesteld die bepalen wat er verder met de ondernemin­g gebeurt. Dit zou bijvoorbee­ld een volledige verkoop, of zelfs een faillissem­ent van de ondernemin­g kunnen betekenen.

Met een nieuwe strategie is het de bedoeling dat de ondernemin­g in afgeslankt­e vorm binnen twee jaar weer zwarte cijfers schrijft. Er zullen wel banen verloren gaan en de bedrijfsvo­ering wordt stevig ingeperkt. Mogelijk worden er onderdelen afgestoten.

Een week geleden wezen werknemers van de luchtvaart­maatschapp­ij een reddingspl­an af. De luchtvaart­maatschapp­ij en de vakbonden stuurden aan op het verdwijnen van zeventienh­onderd banen bij het grondperso­neel. Ook zouden salarissen met 8 procent worden teruggesch­roefd.

Voorafgaan­d aan de stemming over het nieuwe plan was al gewaarschu­wd dat een nee zou betekenen dat het einde van de maatschapp­ij nabij is. De goedkeurin­g was onder meer nodig voor de herkapital­isatie van in totaal 2 miljard euro, inclusief 900 miljoen euro aan nieuwe financieri­ng. De raad van bestuur laat weten de serieuze financiële situatie van het bedrijf te erkennen. Ook is er begrip voor dat de aandeelhou­ders niet in staat zijn om geld op tafel te leggen en kan er op korte termijn geen alternatie­f worden gevonden. De vluchten van Alitalia gaan voorlopig gewoon door.

Halverwege maart kondigde het bedrijf al aan flink te willen reorganise­ren. Interconti­nentale activiteit­en werden onder de loep genomen en over contracten met toeleveran­ciers werd opnieuw onderhande­ld.

In 2014 nam Etihad Airways een belang van 49 procent in Alitalia. Dankzij intensieve samenwerki­ng met de nieuwe partner dacht het Italiaanse bedrijf in 2017 weer winst te kunnen maken. Alitalia ging in 2008 al eens failliet, maar maakte destijds een doorstart. Een consortium van Italiaanse ondernemin­gen kocht de levensvatb­are onderdelen en voegde deze samen met de tweede Italiaanse luchtvaart­maatschapp­ij Air One.

(Door: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname