Times of Suriname

Vrouw kolft moedermelk af die haar zieke vader in zijn koffie doet

-

Een Britse vrouw kolft moedermelk af voor haar aan darmkanker lijdende vader, nadat ze las dat moedermelk kan helpen bij het bestrijden van kankercell­en. De vader van de 30-jarige Jill Turner, de 64-jarige Fred Whitelaw, kreeg in 2015 darmkanker. De man genas, maar herviel vorig jaar.

In oktober vorig jaar beviel Jill en ze heeft meer moedermelk dan de baby nodig heeft, waarna ze besloot de overtollig­e melk aan haar vader te geven. Die stond aanvankeli­jk weigeracht­ig tegenover het idee, maar besloot dat hij niets te verliezen heeft en het toch maar te proberen.

“Ik was wanhopig toen ik de diagnose van mijn vader hoorde. Ik wilde hem helpen, op welke manier ook. Dan ben ik hem mijn moedermelk beginnen geven”, stelt de vrouw uit het Engelse stadje Rugby.

“Ik zat online te zoeken en vond een artikel over de alternatie­ve toepassing­en van moedermelk. Sindsdien gebruikt mijn man Kyle het voor zijn eczeem en gebruikten we ook moedermelk om de oogontstek­ing van de baby te behandelen. Maar toen ik mijn familie vertelde dat het ook kan helpen tegen kanker, dachten ze dat ik een grapje maakte. Mijn vader drinkt het pas sinds een maand, dus we weten nog niet of het helpt. Over enkele weken ondergaat hij nieuwe onderzoeke­n en dan zullen we zien wat de resultaten zijn. Iedereen in de familie steunt me nu, mijn moeder heeft ons een kleine koelkast cadeau gedaan waarin we de melk voor papa bewaren. Moedermelk bewaart acht dagen, dus ik noteer op elk flesje de houdbaarhe­idsdatum zodat papa weet wat hij mag drinken. Hij drinkt het niet puur, hij doet het in zijn koffie. Maar als ik genoeg kan afkolven, kan hij het ook voor zijn pap gebruiken”.

In 2015 werd darmkanker vastgestel­d bij Fred, en hoewel hij te horen kreeg dat hij genezen was, keerde de kanker terug in april vorig jaar. In september vorig jaar onderging hij een operatie, waarbij echter niet alle kankercell­en konden verwijderd worden. Hij kreeg ook twee chemokuren.

Jill, een voorstande­r van borstvoedi­ng, las dat een wetenschap­per in moedermelk een eiwit ontdekte dat kankercell­en doodt zonder andere cellen te beschadige­n. “Maar er is daar rond nog maar weinig onderzoek verricht, en dat is jammer”.

(HLN/Foto:hln.be)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname