Times of Suriname

Valies kijkt uit naar gesprek met regering

-

PARAMARIBO - Bondsvoorz­itter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) kijkt uit naar een gesprek met de regering. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft laten weten dat de problemen rondom de herwaarder­ing opgelost zullen worden en dat hij openstaat voor dialoog met de BvL en ALS.

Tot en met gisteren was er nog geen sprake van toenaderin­g tussen de partijen. De leraren zijn vandaag voor de derde dag in actie en zullen elke dag in vergaderin­g bijeenkome­n, totdat de regering ervoor zorgt, dat de herwaarder­ing volledig en foutloos uitgevoerd wordt.

Valies zegt dat de regering een grote puinhoop heeft gemaakt van de herwaarder­ing. De leraren kijken volgens Valies vol verwachtin­g uit om naar het werk te gaan, omdat ook voor hen het kind centraal staat. Echter zijn de onderwijsg­evenden niet bereid onder de huidige condities aan het werk te verschijne­n; ook al zou de regering opnieuw een belofte aan hen of beroep op ze doen. De leraren hebben heel veel geduld betracht en zijn niet van plan langer te wachten om wederom met uitstel geconfront­eerd te worden. Volgens de bondsvoorz­itter heerst er een vertrouwen­scrisis, waardoor de leraren voet bij stuk houden dat de daad bij het woord wordt gevoegd, alvorens ze teruggaan naar school. Hoe gauw dat gebeurt, en als dit schooljaar een verloren jaar wordt, zal van de regering afhangen.

Ook de leraren die in het binnenland lesgeven en met grotere uitdaginge­n geconfront­eerd raken, weten zich geen raad. De leraren ontberen niet alleen lesmateria­al, maar ook schoon drinkwater, goede sanitaire en nutsvoorzi­eningen. Ook de huisvestin­g is niet wat het wezen moet. De bond heeft ervan afgezien om dinsdag wederom een brief te sturen naar de regering. In het schrijven dat vorige week vrijdag is verstuurd, staat duidelijk welke de beweegrede­nen zijn, dat de leraren in protest zijn. Tot en met gisteren heeft de bond geen reactie van de regering ontvangen.

MP

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname