Times of Suriname

Politiebon­d vraagt president vervanging korpsleidi­ng

-

PARAMARIBO - De Surinaamse Politiebon­d heeft een brief gericht naar president Desi Bouterse waarin hij het vertrouwen in de korpsleidi­ng opzegt. Bondsvoorz­itter Raoul Hellings zegt desgevraag­d dat een aantal afspraken is gemaakt met de korpschef ten overstaan van de minister van Justitie en Politie. Hij merkt op dat wanneer zaken moeten worden uitgevoerd door de korpsleidi­ng, dit echter niet gebeurt. Er wordt dan een andere interpreta­tie gegeven aan zaken.

Hellings legt uit dat een van de gevallen betrekking heeft op het werken op de feestdagen. Hij geeft aan dat aangaande de gewerkte uren het niet uitmaakt of het een reguliere of extra dienst is, het dagloon moet tweemaal worden uitbetaald. Deze dagorders die door de korpsleidi­ng moeten worden geconcipie­erd, verschijne­n maar niet. Volgens Hellings is duidelijk afgesproke­n dat elk uur dat op een nationale feestdag is gewerkt, moet kunnen worden uitbetaald. Daarnaast moeten achterstal­lige overuren nog worden uitbetaald. Nog steeds worden leden van het kastje naar de muur gestuurd omdat de overuren niet worden uitbetaald.

Hellings zegt dat met de korpschef ook is gesproken over de positioner­ing van de cursisten van de laatste inspecteur­sopleiding. De positioner­ing van de cursisten is niet correct, omdat het niet conform het reglement is geschied. Na uitleg van de bond, zou de korpschef de dagorder die hieromtren­t reeds was uitgebrach­t, intrekken. Er zou een nieuwe lijst komen van de cursisten die bevorderd zouden worden. De bond heeft echter de lijst niet gekregen. Wanneer de politiebon­d naar de minister gaat, blijkt dat de korpschef de eerste lijst had doorgestuu­rd naar de bewindsman. “Daarmee geeft zij aan dat zij de bond niet serieus neemt. Met zo een korpschef en korpsleidi­ng kunnen we niet verder werken.” De voorzitter zegt dat indien het aankomt op rechtsposi­tionele zaken van de leden, de bond geen gesprekken meer wil voeren met de korpsleidi­ng, omdat zij niet te vertrouwen is. De politiebon­d heeft geen ultimatum gesteld binnen welke tijd zij vervanging wil van de korpsleidi­ng. “Wij hebben wel aangegeven, dat wij bepaalde zaken gewenst willen zien. En dat is in ieder geval dat er uitgekeken wordt naar een andere korpsleidi­ng.” Volgens hem is duidelijk geworden dat de korpsleidi­ng niet in staat is het politiekor­ps te leiden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname