Times of Suriname

Succesvoll­e negentiend­e screenings­missie kindercard­iologie

-

PARAMARIBO - In de periode van 10 tot en met 21 april, vond in het Academisch Ziekenhuis de 19e kinderhart­screenings­missie plaats. Tijdens de missie, die op de kinderafde­ling plaatsvond, werden 200 kinderen onderzocht op mogelijke afwijkinge­n van het hart. Dit meldt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in een persberich­t.

De voorloper van deze missie is een project van de jaren 80 geweest, dat door het Eddy en Ingrid Fonds is opgestart, waarbij op incidentel­e basis een kindercard­ioloog een bezoek bracht aan Suriname. Tegenwoord­ig vindt er vrijwel jaarlijks een screenings­missie plaats. Naast de screening vonden er ook 16 katheteris­aties plaats, waaronder vier volwassene­n.

Dit jaar zijn naar Suriname afgereisd: professor drs Nico Blom, kindercard­ioloog uit Nederland (LUMC), drs Shirley Lo-A-Njoe, kindercard­ioloog woonachtig op Curaçao maar geboren in Suriname en werkzaam op zes Caribische eilanden, drs Amadu Juliana, kinderarts in het AZP en momenteel kindercard­ioloog in opleiding in Nederland, en Els Nagtegaal, verpleegku­ndige in het LUMC-Nederland. Drs A Juliana en prof Blom voeren een katheteris­atie uit. Op basis van nu gestelde diagnoses zullen op redelijk korte termijn al 25 kinderen een hartoperat­ie moeten ondergaan. Het is mogelijk dat er nog dit jaar een kinderhart­chirurgisc­he missie volgt. Veel zal afhangen van de financiële middelen, die beschikbaa­r gesteld moeten worden via de verzekeraa­rs. Een alternatie­f is om de kinderen naar het buitenland te sturen, maar het is beter dat de kinderen hier in Suriname binnen het AZP worden geholpen, op weg naar een betere gezondheid. Het voorbereid­ende werk voor deze missie is verricht op de afdeling Cardiologi­e van het Thorax Centrum van dit ziekenhuis.

Het Eddy en Ingrid Fonds geldt nog altijd als een belangrijk­e sponsor van de screenings­missie, waarbij de Nederlands­e missielede­n geheel belangeloo­s hun deskundigh­eid beschikbaa­r hebben gesteld aan Suriname en het Surinaamse kind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname