Times of Suriname

Brandkast in rechtszaal getoond

-

PARAMARIBO – Een brandkast is gisteren in de rechtszaal getoond. Advocaat Karel Hok a Hin zegt dat de gestolen brandkast uit de woning van een ondernemer nooit is teruggevon­den. Daarom bracht hij een soortgelij­ke brandkast naar de rechtszaal als stuk van overtuigin­g. Zijn cliënt Hendrik K wordt ervan verdacht een beroving in de woning van de ondernemer te hebben geënscenee­rd waarbij de brandkast met 88.341 euro is buitgemaak­t.

Hendrik K zegt dat de getoonde brandkast ietwat groter is dan die gestolen is. Ook van binnen ziet die er anders uit. De verdachte had twee gaten geboord aan de kluis van de benadeelde om die op een randbalk te bevestigen. Gisteren heeft de ondernemer een overzicht van het gestolen geld overlegd aan de rechter dat het om 88.341 euro ging. Hiervan was 12.150 euro van hem, terwijl de rest van anderen was. De ondernemer zegt dat hij de brandkast zelf had gekocht.

Gisteren zijn er getuigen gehoord. Een getuige die de brandkast aan de benadeelde had verkocht, vertelde dat de getoonde brandkast in de rechtszaal verschilt van die van de benadeelde. Bij hem rezen na de diefstal vraagteken­s. De aangebrach­te gaten in de kluis van de benadeelde waren niet fabrieksma­tig. Bovendien verschilde­n de originele schroeven van de brandkast in lengte van de andere schroeven die waren aangebrach­t. Hij kan het niet vatten dat de brandkast is weggemaakt, terwijl de schroeven zijn achtergebl­even. De directeur van een beveiligin­gsbedrijf getuigde dat zijn bedrijf voor alarmbevei­liging zorgde bij het pand van de benadeelde. Hij zegt dat indien een klant het beveiligin­gssysteem niet aanmaakt, is dat geen reden om daar onderzoek naar te doen. Het alarmsyste­em van de benadeelde werd aan- en uitgemaakt. Na de inbraak heeft de benadeelde vanuit Brazilië gebeld naar het beveiligin­gsbedrijf om aan te geven dat als het alarm overgaat, niet te bellen naar de verdachte die op de woning lette. Hij vermoedde toen al dat de verdachte betrokkenh­eid heeft gehad bij deze diefstal omdat de man hem vóór zijn vertrek naar Brazilië diverse vragen stelde over het beveiligin­gsen camerasyst­eem. Hendrik K zit anderhalf jaar in voorarrest. Zijn raadsman deed het verzoek tot de voorlopige invrijheid­stelling, maar de rechter wees dat af omdat de ernstige bezwaren nog overeind staan. Op 5 juli wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname