Times of Suriname

Presentati­e Wet Bedrijven en Beroepen voor districtsc­ommisariss­en

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Handel, Industrie en Telecommun­icatie (HI&T) heeft gisteren een presentati­e gehouden over de Wet Bedrijven en Beroepen voor districtsc­ommisariss­en (dc’s), daar de input van diverse actoren van belang zijn bij de uitvoering. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Met de komst van de wet hebben de dc’s een belangrijk­e taak te vervullen. Zij zullen namelijk de mogelijkhe­id hebben om binnen hun district zones te maken in specifieke gebieden die bestemd zijn voor verschille­nde doeleinden zoals landbouw, industrie en agroindust­rie. Ten aanzien van het vergunning­enstelsel is er aangegeven dat er per district een certificer­end instituut komt. De ondernemer zal na een gedegen onderzoek door dit particulie­r orgaan van een stempel voorzien worden. Het districtsc­ommisariaa­t zal op zijn beurt als handhaving­sinstituut belast worden met het controlere­n van dit orgaan. Het dc-collectief heeft aangegeven zijn volle ondersteun­ing te geven.

Anneke Chin A Lin en Kenneth Foe A Man, respectiev­elijk juridisch adviseur en beleidsadv­iseur bij HI&T hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de voorbereid­ing van deze nieuwe wet. Ook geven zij leiding aan het team dat zal werken aan de staatsbesl­uiten. De Wet Bedrijven en Beroepen is bedoeld om het ondernemen in Suriname te vergemakke­lijken. Internatio­naal staan wij als land heel laag genoteerd op de lijst van Ease of Doing Business. Dit vanwege het feit dat er zoveel obstakels en ingewikkel­de structuren zijn. Ondernemer­s die een ondernemin­g willen beginnen, raken vaker geconfront­eerd met het aflopen van instanties, waarbij er veel papierwerk ingevuld moet worden, hetgeen heel demotivere­nd werkt. Met de implementa­tie van deze nieuwe wet zal de mogelijkhe­id geboden worden om het zaken doen efficiënte­r te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname