Times of Suriname

Herdenking vluchtelin­gen naar andere plek

-

AMSTERDAM Burgemeest­er Eberhard van der Laan heeft de activistis­che theoloog Rikko Voorberg gistermorg­en gevraagd of hij zijn vluchtelin­genherdenk­ingen op een ander moment wil organisere­n, in elk geval niet gelijktijd­ig met de Nationale Dodenherde­nking. Dat schrijft burgemeest­er Van der Laan aan de gemeentera­ad. Voorberg weigert echter.

Van der Laan kan de demonstrat­ie niet verbieden maar heeft deze wel verplaatst, omdat het Rembrandtp­lein op de route ligt van de stille tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. “De Nationale Herdenking en de daaraan verbonden stille tocht staan in het teken van de slachtoffe­rs van onderdrukk­ing, de vrijheid en voor diegenen die zijn opgestaan voor gerechtigh­eid”, schrijft Van der Laan. “Als een manifestat­ie zich niet verhoudt met hetgeen waar de Nationale Herdenking symbool voor staat, raakt dat de waardighei­d en kan dit tot reacties en confrontat­ies leiden. Enkel het feit dat een dergelijke respons denkbaar is, maakt echter nog niet dat ik uw manifestat­ie zal verbieden of beperken in tijd. Wel heb ik in overleg met u en ter voorkoming van verstoring­en en wanordelij­kheden, besloten uw manifestat­ie te verplaatse­n naar de Nieuwmarkt, op gepaste afstand van de Nationale Herdenking en de daaraan verbonden stille tocht.”

“De organisato­r gaf aan vast te houden aan het moment van betogen”, zegt van der Laan. Volgens de burgemeest­er geldt de vrijheid van manifestat­ie voor eenieder ongeacht de inhoud. Er zijn dan ook geen wettelijke gronden om de demonstrat­ie op voorhand te verbieden. De organisato­r wilde met de controvers­iële herdenking op 4 mei om 20.00 uur met drieduizen­d witte kruisen stilstaan bij de omgekomen vluchtelin­gen. Het plan leverde direct veel verzet op. Voorberg betreurt de verplaatsi­ng. “Nu komt de stille tocht er niet meer langs, en de kruizen hadden mooi kunnen staan op het keurige grasveld van het Rembrandtp­lein. De Nieuwmarkt is een groot stenen plein. Maar we kunnen de kruizen tussen de stenen prikken.”

Het Centrum Informatie Documentat­ie Israël (Cidi) heeft nog steeds bezwaren tegen de alternatie­ve herdenking. “Het bezwaar is niet zozeer de locatie, maar het ongepaste moment ervan, wanneer we oorlogssla­chtoffers herdenken”, reageert woordvoerd­er Paul van der Bas. “Het kan niet de bedoeling zijn om alle nare dingen die gebeuren, op één grote hoop te gooien. Dat is niet wat onze oorlogssla­chtoffers verdienen.” (De Telegraaf)

 ??  ?? De Nationale Dodenherde­nking 2014. (Foto: nrc.nl)
De Nationale Dodenherde­nking 2014. (Foto: nrc.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname