Times of Suriname

Uitzetbele­id faalt

-

AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisa­tiedienst (IND) heeft vorig jaar twee keer zoveel asielhoppe­rs betrapt als een jaar eerder. Toch krijgt Nederland maar geen grip op mensen die in meerdere EU-lidstaten asiel aanvragen. Want voor ze kunnen worden teruggestu­urd, is het merendeel met de noorderzon vertrokken.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verzameld op verzoek van De Telegraaf. Het lukt de IND steeds beter om mensen te betrappen op het dubbel aanvragen van een verblijfss­tatus, maar daarna staat de dienst vaak machteloos.

Dit gat in het asielbelei­d is een van de oorzaken dat migranten uit veilige landen als Albanië en Marokko ongestoord kunnen asielhoppe­n in heel Europa. Daarbij gebruiken sommigen het asielzoeke­rscentrum als uitvalsbas­is voor rooftochte­n. Met name in Limburg en Groningen was vorig jaar veel overlast. Ook als mensen kansloos zijn voor asiel, verblijven ze hangende de procedure maandenlan­g in de Nederlands­e opvang.

Vorig jaar is het aantal mensen dat betrapt werd op asielhoppe­n verdubbeld. Het ging in 2016 om ruim tienduizen­d personen, tegen 4800 vorig jaar. In meer dan twee derde van deze zaken ging het land waar de eerste aanvraag werd gedaan, akkoord met het terugnemen van de asielzoeke­r. Maar daar blijft het vaak bij, omdat mensen zelf de biezen pakken.

De meeste asielhoppe­rs zijn teruggestu­urd naar Duitsland. Dat land vormt met Italië, Frankrijk, Hongarije en Zwitserlan­d de topvijf. Deze vijf waren goed voor bijna 8000 zaken. Daarvan werden er ruim 5700 goedgekeur­d door het eerste land, maar toch gingen maar 1350 migranten daadwerkel­ijk terug naar het land waar ze voor het eerst asiel aanvroegen. De meeste mensen zijn voor het zover komt met onbekende bestemming vertrokken. Ze vertrekken naar andere landen om daar opnieuw asiel aan te vragen, of verdwijnen in de illegalite­it. Dat geldt niet voor alle mensen van wie de overdracht is goedgekeur­d. “Een deel wacht nog een beroepspro­cedure af.”

Sommige migranten willen niet terug naar het land waar ze voor het eerst asiel aanvroegen, omdat de opvang daar veel slechter is. Dat geldt bijvoorbee­ld voor Hongarije. Dat land gaf toestemmin­g aan Nederland om 190 mensen terug te sturen, maar slechts tien kwamen daadwerkel­ijk aan. Dit heen en weer sturen van asielhoppe­rs mag op grond van het Dublinverd­rag, waar Schengenla­nden aan meedoen, maar ook bijvoorbee­ld Zwitserlan­d en Noorwegen. De lidstaten mogen ook asielzoeke­rs terugsture­n naar Nederland, wanneer die hier eerst aanklopten voor verblijf. Dat gebeurt aanmerkeli­jk minder, omdat Nederland geen bootvlucht­elingen kent, zoals bijvoorbee­ld Italië. De vijf landen die de meeste claims op Nederland legden (in totaal 2670) stuurden slechts 180 migranten daadwerkel­ijk naar Nederland. Volgens PVV-Kamerlid Fritsma is Nederland te laks met het terugsture­n van asielhoppe­rs. “Dat zorgt er ook voor dat de criminalit­eitsgolf die met de asielinstr­oom meekomt, niet verdwijnt. Zelfs migranten die hier niets te zoeken hebben, kunnen immers vrijuit hun gang gaan.” Een woordvoerd­er van staatssecr­etaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) erkent dat het systeem niet werkt zoals het zou moeten.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Veel uitgeproce­deerden blijven in Nederland en belanden in de illegalite­it. (Foto: telegraaf.nl)
Veel uitgeproce­deerden blijven in Nederland en belanden in de illegalite­it. (Foto: telegraaf.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname