Times of Suriname

Le Pen belooft meer aan Afrika te besteden

-

FRANKRIJK - De extreemrec­htse Franse presidents­kandidate Marine Le Pen zal, indien ze verkozen wordt, 0,7 procent van het bruto binnenland­s product - wat neerkomt op zo een vijftien miljard euro- besteden aan de samenwerki­ng met Afrika.

Dat heeft ze gezegd tijdens een bijeenkoms­t gewijd aan de Afrikaanse politiek. Op dit moment heeft Frankrijk een budget van ongeveer vierhonder­d miljoen euro dat naar ontwikkeli­ngssamenwe­rking gaat.

“De Afrikaanse staten zijn verwaarloo­sd, de ontwikkeli­ngshulp drastisch omlaaggeha­ald. Ik engageer me om 0,7 procent van de Franse rijkdom voor 2022 aan de samenwerki­ng met Afrika te besteden”, aldus Le Pen. “We zullen erover waken dat het goed gebruikt wordt. 0,7 procent, dat is ongeveer 15 miljard euro, wat veel meer is dan de 400 miljoen euro die momenteel worden toegekend”, zei ze. De presidents­kandidate van het Front National maakte ook van de gelegenhei­d gebruik om de leugenacht­ige beschuldig­ingen aan haar adres over racisme, xenofobie en vijandighe­id tegenover Afrikanen, tegen te spreken. “Geloof de doemdenker­s niet die, via hun leugens, enkel maar hun inkomen behouden door de Afrikanen van Frankrijk en de Fransen van Afrikaanse afkomst te manipulere­n”, stelde ze. “Ze zouden beter naar de rampzalige balans van hun beleid kijken”, aldus Le Pen, die zo de ‘Françafriq­ue’ (de relatie tussen Frankrijk en zijn vroegere Afrikaanse kolonies) aanklaagt.

Le Pen neemt naar eigen zeggen de verdedigin­g op zich van de soevereini­teit van Frankrijk en de Afrikaanse landen, en verwerpt elke inmenging of vriendjesp­olitiek. Ze stelt echter ook dat ze, indien ze verkozen wordt, zal helpen, druk zal zetten, zal inspireren en invloed zal uitoefenen om vrije verkiezing­en te kunnen laten plaatsvind­en, zo verwijzend naar landen waar verkiezing­en werden betwist, zoals Congo, Tsjaad of Gabon.

De bijeenkoms­t van dinsdag werd georganise­erd door het Collectif des Africains van Andrea Ngombet, die in 2013 uit de Franse conservati­eve partij UMP (de voorganger van Les Républicai­ns) werd gezet en deel uitmaakte van het collectief Sassoufit, van tegenstand­ers van de constituti­onele staatsgree­p door staatsleid­er van Congo Brazaville Denis Sassou Nguesso. (HLN)

 ??  ??
 ??  ?? De extreemrec­htse Franse presidents­kandidate Marine Le Pen. (Foto: brecorder.com)
De extreemrec­htse Franse presidents­kandidate Marine Le Pen. (Foto: brecorder.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname