Times of Suriname

Brazilië noemt plan Maduro staatsgree­p

-

BRAZILIE - De Braziliaan­se regering heeft het plan van de Venezolaan­se president Nicolás Maduro om de grondwet te laten herschrijv­en door een speciaal opgezette burgerraad dinsdag een poging tot staatsgree­p genoemd.

“Het voorstel van president Maduro voor een nieuwe wetgevende vergaderin­g is een staatsgree­p. Het is de zoveelste breuk met de democratie en schending van de grondwet van het land”, schreef de Braziliaan­se minister van Buitenland­se Zaken Aloysio Nunes op Facebook.

Volgens Nunes zullen door de president gecontrole­erde organisati­es de vijfhonder­d leden selecteren die een nieuwe grondwet zullen ontwerpen zoals Maduro het wil. De oppositie in Venezuela heeft het plan voor de grondwetsw­ijziging verworpen. “De Venezolane­n willen geen nieuwe grondwet, maar een nieuwe president. Het is absurd dat Maduro een vergaderin­g bijeen wil roepen, terwijl het volk op de straat zijn aftreden eist”, zei parlements­lid Juan Matheus.

In Caracas demonstree­rden oppositiea­anhangers opnieuw tegen hun president door blokkades op te werpen in de straten. De betogers gaven daarmee gehoor aan oppositiel­eider Henrique Capriles die het volk maandag opriep om in opstand te komen en de coup van Maduro niet te accepteren.

Net als maandag leidden de protesten dinsdag tot botsingen met de politie, die traangas en waterkanon­nen inzette om de betogers uiteen te drijven. Capriles heeft de Venezolane­n gisteren opgeroepen om een mega protest te houden.

In het Zuid-Amerikaans­e land vonden de afgelopen maand hevige protesten plaats gericht tegen de socialisti­sche president. Daarbij kwamen 29 mensen om het leven.

In maart van dit jaar nam het hooggerech­tshof de macht van het parlement over, waardoor de oppositie monddood werd gemaakt. Volgens het hof functionee­rde het parlement slecht en hielden parlementa­riërs zich niet aan de regels. Tegenstand­ers van de president vermoeden dat de rechters handelden in opdracht van Maduro.

Direct na de beslissing van de rechters gingen in de hoofdstad duizenden mensen de straat op. De oproerpoli­tie en het leger sloegen de protesten hard neer. Onder internatio­nale druk riep Maduro het gerechtsho­f op het parlement zijn macht terug te geven.

(NU.nl)

 ??  ?? Capriles heeft de Venezolane­n gisteren opgeroepen om een mega protest te houden. (Foto: NU.nl)
Capriles heeft de Venezolane­n gisteren opgeroepen om een mega protest te houden. (Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname