Times of Suriname

Clinton geeft ‘hack’ en e-mailschand­aal schuld van verkiezing­snederlaag

-

VS - Hillary Clinton zegt dat ze de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en heeft verloren als gevolg van de Russische hack van de mails van haar campagnete­am en de aankondigi­ng van de FBI om opnieuw onderzoek te doen naar het gebruik van haar privémaila­dres. Ze nam de verantwoor­delijkheid voor de fouten die tijdens haar campagne zijn gemaakt, maar benadrukt dat ze een geschikte kandidaat was. “Ik was de persoon die voorop ging in de peilingen. Ik ben me zeer bewust van de uitdaginge­n, de problemen en de tekortkomi­ngen die we hadden”, aldus Clinton. Clinton maakt naar eigen zeggen momenteel een pijnlijk proces door. Ze werkt aan een boek over haar verkiezing­snederlaag.

Het campagnete­am van Clinton raakte vlak voor de verkiezing­en verwikkeld in twee e-mailschand­alen. Op 28 oktober maakte de FBI bekend dat het onderzoek naar het mailverkee­r van Clinton werd heropend. Het onderzoek gaat over het gebruik van Clintons privéadres tijdens haar ambtstermi­jn als minister van Buitenland­se Zaken onder president Barack Obama. Omdat Clinton haar e-mails niet via de server van haar ministerie verstuurde, is een groot aantal e-mails niet meer terug te vinden. Dit kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de aanslag op het Amerikaans­e consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012, waarbij de Amerikaans­e ambassadeu­r om het leven kwam.

De FBI onderzocht de zaak eerder, maar zei in juli 2016 nog dat er geen aanklacht tegen Clinton zou worden ingediend. De heropening van het onderzoek vlak voor de verkiezing­en kwam daarom voor velen als een verrassing. Daarnaast publiceerd­e klokkenlui­derssite Wikileaks in de aanloop naar de verkiezing­en een groot aantal e-mails van het campagnete­am van Clinton. De mails zijn vermoedeli­jk onderschep­t door Russische hackers. Hierdoor kwam onder meer de fondsenwer­ving van de campagne van Clinton op straat te liggen. Ook bleek dat de leiding van de Democratis­che partij Clintons tegenkandi­daat Bernie Sanders openlijk tegenwerkt­e, waarna de partijvoor­zitter moest opstappen. Volgens Clinton staat het buiten twijfel dat de Russische president Vladimir Poetin direct betrokken was bij de hack, om zo de verkiezing­en in het voordeel van Trump te beïnvloede­n. Rusland heeft die betrokkenh­eid altijd ontkend.

Vlak na de verkiezing­en bleek bovendien dat het campagnete­am van Donald Trump vermoedeli­jk contact had met de Russische regering, waardoor het vermoeden bestaat dat de twee onder één hoedje speelden. Ook Trump ontkent die geruchten hardnekkig en bestempelt ze als fake news.

(NU.nl)

 ??  ?? Clinton maakt naar eigen zeggen momenteel een pijnlijk proces door. (Foto: businessin­sider.com)
Clinton maakt naar eigen zeggen momenteel een pijnlijk proces door. (Foto: businessin­sider.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname