Times of Suriname

Blanke agenten Louisiana gaan vrijuit

-

VS - Twee blanke agenten in Louisiana worden niet vervolgd voor het doodschiet­en van een zwarte man in Baton Rouge vorig jaar. De omstreden dood van de 37-jarige Alton Sterling voor een supermarkt leidde tot dagenlange protesten in de staat en de rest van de VS.

Sterlings dood werd gefilmd door omstanders met mobieltjes. Het Ministerie van Justitie in Washington heeft, tot grote onvrede van Sterlings familie, dinsdag besloten de agenten niet aan te klagen.

Het ministerie was een onderzoek begonnen om te kijken of de burgerrech­ten van Sterling waren geschonden door het optreden van de agenten. Justitie concludeer­t nu dat er geen zaak is tegen het tweetal. Zij kunnen echter nog worden vervolgd door de lokale autoriteit­en.

Veel zwarte Amerikanen zagen Sterlings dood als het zoveelste voorbeeld van excessief gebruik van geweld door blanke agenten tegen zwarte arrestante­n. Sterren zoals zanger Kanye West betuigden hun solidarite­it met Sterlings familie. Een paar dagen na Sterlings dood, werden in Dallas vijf agenten doodgescho­ten door een zwarte man. Hij zei voor zijn dood dat hij het had gemunt op blanke politieman­nen vanwege de wijze waarop ze omgaan met zwarte bewoners.

Het is de eerste keer dat het ministerie besluit agenten niet te vervolgen vanwege dodelijke schietpart­ijen sinds Trumps minister Jeff Sessions er de scepter zwaait. Veel zwarte activisten en Congresled­en keerden zich tegen zijn benoeming. Ze vonden dat Sessions zich in het verleden niet zo begaan had getoond met de strijd van de zwarte burgerrech­tenbewegin­g.

Sterling werd in juli doodgescho­ten voor een supermarkt waar hij cd’s verkocht. De agenten zeiden dat ze hem benaderden omdat hij leek op een persoon die door de politie werd gezocht. Deze persoon werd gezocht wegens bedreiging met een wapen, na een telefoontj­e van een anonieme beller. Het is nooit duidelijk geworden of Sterling naar een wapen greep toen hij zich verzette tegen zijn aanhouding. Op twee video’s die door omstanders werden gemaakt, is te zien hoe de agenten hem arresteren.

De politie heeft nooit de beelden vrijgegeve­n die werden gemaakt door camera’s op straat, in de politieaut­o en op het lichaam van de agenten. Het rapport van de lijkschouw­er werd ook niet vrijgegeve­n. De agenten werden met administra­tief verlof gestuurd. Na de schietpart­ij bleek dat tegen elk van hen twee klachten waren ingediend in het verleden vanwege overmatig gebruik van geweld. Na onderzoek werden ze echter vrijgeplei­t en niet aangeklaag­d. De dood van Sterling leidde tot grootschal­ige protesten in Baton Rouge. De politie arresteerd­e toen zo een tweehonder­d demonstran­ten. Talloze betogers klaagden de politie aan omdat ze vonden dat de politie veel te hard ingreep en hun burgerrech­ten schond. De familie van Sterling drong direct aan op vervolging van de twee agenten. Meteen nadat dinsdag bekend werd dat de agenten vrijuit gingen, verzamelde­n bewoners zich bij de supermarkt waar Sterling was doodgescho­ten.

(de Volkskrant)

Clinton zei gisteravon­d (lokale tijd) op een conferenti­e in New York dat de datum van de verkiezing­en, die vorig jaar op 8 november plaatsvond­en, in haar nadeel werkte.

“Als de verkiezing­en twee weken eerder hadden plaatsgevo­nden, was ik nu president geweest”, aldus Clinton. Ze verloor uiteindeli­jk nipt van Donald Trump, maar kreeg wel het meeste absoluut aantal stemmen. “Het was geen perfecte campagne, maar ik was op weg om te winnen”, zei ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname