Times of Suriname

Frankrijk: wanneer jongeren liever in opstand komen dan te stemmen

-

Minder dan een week scheidt ons nog van de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. In de eerste dagen na de eerste ronde werd veel duidelijk. Macron deed zondagavon­d alsof de buit al binnen was. Hij zwaaide met het V-teken en dineerde met zijn gevolg van medewerker­s en een kransje people (zoals de Fransen hun BV’s noemen) in een chique brasserie. Op papier kan Macron niet verliezen. Hij stak in de eerste ronde uitdager Marine Le Pen al de loef af. FN haalde een lager percentage dan in de regionale verkiezing­en van 2015 en lijkt meer dan ooit op het glazen plafond voor extreemrec­hts in Frankrijk te botsen. Macron heeft ook de steun van de vroegere heersende partijen en zowat heel weldenkend Frankrijk achter zich. Het incident aan de poorten van de Whirlpool-fabriek in Amiens was veelbeteke­nend. Een 300-tal werknemers wordt daar brutaal op straat gedumpt. De multinatio­nal wil voortaan de Franse markt en die van de Benelux bedienen vanuit Polen. Meer vervuilend­e transportk­ilometers maar lagere lonen en dus meer winst. Eén van de sterke mannen achter Macron, Jacques Attali, had die ochtend al de toon gezet in een radio-interview. Terwijl Macron in een kille zaal in de buurt van de fabriek wat algemeenhe­den uitwisseld­e met enkele vakbondsve­rtegenwoor­digers, spurtte Le Pen naar de poorten van het bedrijf waar ze enkele selfies nam met stakende arbeiders. Macron rende haar achterna maar werd op gejoel en een fluitconce­rt onthaald. De slachtoffe­rs van de anecdote namen wraak.

Nuit Debout ontstond uit protest tegen de fameuze Loi Travail, een liberalise­ring van de arbeidsmar­kt die jongeren veroordeel­t tot precaire jobs. Le Pen belooft die wet terug te draaien. Macron stelt een Loi Travail XXL voor. Voor hem gaat de liberalise­ring lang niet ver genoeg. Hij wil dat werkgevers nog makkelijke­r mensen kunnen ontslaan en sectorale akkoorden aan hun laars lappen.

Meer nog, hij wil dat doen door het parlement buitenspel te zetten en met volmachten te regeren en liefst nog voor het najaar. Vakbonden zijn daardoor nu al bezig hun troepen klaar te stomen voor nieuwe acties. De huidige Loi Travail is er trouwens enkel kunnen komen door een wet in te roepen die het mogelijk maakt om het parlement te passeren.

Maar of Le Pen de eerste fascistisc­he president van de EU wordt na WOII zal niet afhangen van de enkele tienduizen­den activisten van Nuit Debout. De afkeer voor Macron en alles waar hij voor staat bij de stilzwijge­nde meerderhei­d, daar zal het op aankomen. Mélenchon heeft dat goed begrepen. Zijn beweging maakt wel duidelijk dat een stem voor Le Pen geen optie is, maar zelf weigert Mélenchon toe te treden tot de erehaag achter Macron.

Misschien heeft Mélenchon de resultaten van de grote Europese bevraging Generation What gelezen. Daaruit blijkt dat 73 procent van de Franse jongeren vindt dat de Franse maatschapp­ij hen niet de kans geeft om te tonen wat ze in hun mars hebben. 94 procent vindt dat er teveel armoede is. 69 procent dat er teveel rijken zijn. 95 procent vindt dat geld een te grote rol speelt. 77 procent vindt dat migratie culturen rijker maakt. Hun grootste zorg is het klimaat. 99 procent antwoordt ja op de vraag ‘zijn politici corrupt’. Bijna twee derde van de jongeren geeft aan te willen deelnemen aan een grote opstand tegen de regering. Enkele cijfers uit het kiezersond­erzoek na de eerste ronde maken dat gevaar aanschouwe­lijk. Zo blijkt dat Macron wel het hoogste aantal stemmen haalde, maar zelfs in de eerste ronde deden veel van zien kiezers dat al met enige tegenzin. Slechts 58 procent stemde uit overtuigin­g voor hem. Maar liefst 30 procent koos voor Macron “om een andere kandidaat tegen te houden”.

Macron is vooral populair bij kaders en de hogere intellectu­ele beroepen. Bij die groep scoort hij 35 procent. Bij de arbeiders blijft hij steken op een schamele 15 procent, terwijl Le Pen 41 procent haalt bij die groep en Mélenchon 24 procent. Macron haalde 35 procent in Parijs. In de rijkste arrondisse­menten van de hoofdstad scoorde hij zelfs meer dan 40 procent. Bijna één derde van de gezinnen die meer dan 3.000 euro netto verdienen stemmen op Macron. Bij de gezinnen die moeten rondkomen met minder dan 1.250 euro blijft hij steken op 14 procent. Die laatsten stemden op Mélenchon (25 procent) en vooral Le Pen (32 procent).

En voor de jongeren die zich het meest zorgen maken over het klimaat, ziet het er slecht uit. Macron voegt op vlak van klimaat geen enkele maatregel toe die niet al in gang werd gezet door Hollande. Zijn verklaring­en over het klimaat zijn zeldzaam, flou en incoherent, aldus Libération. Maar straks zal het wel weer de schuld van de jonge niet-stemmers zijn als Le Pen toch nog voor een rampscenar­io zorgt. (De wereld morgen/ Foto: 02varvara.wordpress.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname