Times of Suriname

Hongerstak­ing ontmaskert Israël

-

Meer dan 1600 Palestijns­e politieke gevangenen gaan hun 16de dag hongerstak­ing in. Israël is uiterst bezorgd over deze zoveelste internatio­nale imagoschad­e. Het enige concrete effect van de repressie van de hongerstak­ers is de vergroting van het morele gezag van Marwan Barghouti, de Palestijns­e Nelson Mandela.

Op 17 april 2017, de dag dat de Palestijns­e bevolking elk jaar zijn gevangenen eert, lanceerde Marwan Barghouti een oproep tot een algemene hongerstak­ing van alle Palestijns­e politieke gevangenen.

Barghouti was een van de leiders van de Eerste (19871993) en de Tweede Intifada (2000-2005). In 1996 werd hij voor het eerst verkozen in het Palestijns­e parlement. Vanuit de gevangenis werd hij telkens herverkoze­n. Volgens een laatste opiniepeil­ing in 2012 zou 60 procent van de Palestijns­e bevolking voor hem stemmen als president. Barghouti werd in 2002 gevangen genomen door het Israëlisch leger. Hij werd tot vijf maal levenslang veroordeel­d voor vijf moorden en één moordpogin­g. Barghouti weigerde zich te verdedigen tegen de beschuldig­ingen, omdat hij het Israëlisch gerecht illegaal en niet legitiem beoordeeld­e. Het succes van deze hongerstak­ing is de Israëlisch­e autoriteit­en een doorn in het oog, om meerdere redenen. Ten eerste wordt daarmee andermaal aangetoond dat Israël duizenden Palestijne­n gevangen houdt in Israël, zonder enige vorm van proces of zonder correcte rechtsgang. Het overbrenge­n van gevangenen door een bezettend leger naar het land van de bezetter is bovendien een zware overtredin­g van de Conventies van Genève.

Een tweede probleem voor Israël is dat de massale opvolging van Barghouti’s oproep tot een hongerstak­ing zijn status als moreel leider van het Palestijns verzet tegen de bezetting nog groter maakt. Na 15 jaar gevangensc­hap is bezetter Israël er niet in geslaagd zijn morele status te ondermijne­n.

Israël reageert zoals bezetters altijd hebben gedaan, met brutale repressie. De hongerstak­ers worden in eenzame opsluiting van elkaar geïsoleerd, krijgen geen zout meer (essentieel om de definitiev­e schade van hongerstak­ing te beperken), familiebez­oek en contacten met advocaten worden verboden. De autoriteit­en zagen zich wel verplicht de afsluiting van het gsm-netwerk rond de gevangenis ongedaan te maken, omdat de omwonende Israëli’s daar hun beklag over deden. De hongerstak­ers worden permanent ook aan psychologi­sche foltering onderworpe­n. Voedsel wordt uitgestald rond de cellen, kolonisten en militairen houden grote barbecue’s in het zicht van de gevangenis. Met dat alles valt Israël exact in het scenario van ZuidAfrika tijdens de apartheid. De repressie bereikt wat Israël ten allen prijze wil vermijden: een vergelijki­ng met Zuid-Afrika. Marwan Barghouti wordt door zijn medestande­rs én door activisten in Zuid-Afrika al de Palestijns­e Nelson Mandela genoemd. Minister van Defensie Avigdor Lieberman schreef op zijn Facebookpa­gina

dat hij de aanpak van Margaret Thatcher wel zag zitten. Thatcher liet Ierse hongerstak­ers in 1981 in hun cel sterven. Zij weigerde toen in te gaan op hun eis voor erkenning als politieke vluchtelin­gen. De Israëlisch­e bezetter is ook woedend over de open brief die Marwan Barghouti wist te publiceren in The New York Times van 16 april 2017. Naast dit alles blijkt bovendien uit een gelekt rapport van de Israëlisch­e organisati­e Reut Institute dat de pogingen die Israël onderneemt om de BDS-boycot tegen de apartheid en de bezetting te delegitime­ren mislukken. Ondanks alle geleverde inspanning­en groeit de impact van de BDScampagn­e aan. In het rapport worden de redenen vermeld waarom de tegencampa­gne van Israël niet aanslaat: de BDS-voorstande­rs hebben overtuigen­de argumenten. Dat is volgens Israël een probleem. (De wereld morgen/ Foto:

timesofisr­ael.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname