Times of Suriname

Inheemse volkeren blijven wachten op concrete acties

-

De rechten van inheemse bevolkings­groepen worden nog steeds onvoldoend­e beschermd, hoewel er voor het eerst in lange tijd serieuze aandacht is voor hun strijd. Dat concludere­n deelnemers aan een VN-bijeenkoms­t over inheemse rechten.

Het VN-Permanent Forum voor Inheemse Zaken (UNPFII) buigt zich in 2017 over de VN-Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken, die in 2007 werd aangenomen door de Algemene Vergaderin­g van de VN. Meer dan duizend vertegenwo­ordigers van inheemse volken uit de hele wereld zijn voor de Zestiende Zitting van de UNPFII samen in New York, van 24 april tot ( mei 2017). “Dat de Verklaring (in 2007) werd aangenomen, was een belangrijk­e erkenning van de rechten van inheemse volken”, zei UNFPII-voorzitter Mariam Wallet Aboubakrin­e tijdens de openingsce­remonie op 24 april. Willie Littlechil­d, chief van de Ermineskin Cree Nation, liet zich in soortgelij­ke bewoording­en uit. Hij stelde dat inheemse bevolkings­groepen tot de jaren 1980 geen stem hadden op het internatio­nale toneel. In die periode kwam voor het eerst een discussie op gang over het creëren van een speciaal instrument om inheemse volken wereldwijd te beschermen. Naast deze Verklaring hebben de VN nu verschille­nde mechanisme­n voor de rechten van inheemse volken, waaronder de UNPFII en een permanente speciale VNrapporte­ur voor de rechten van inheemse volken. De Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen 20162030 werden in 2015 aangenomen door de internatio­nale gemeenscha­p en bepalen de ontwikkeli­ngsagenda tot 2030. Ze verwijzen ook direct naar de inheemse kwesties. Bij de Millennium­doelstelli­ngen 2000-2015 was dat nog niet het geval.

De implementa­tie van de VNVerklari­ng voor de Rechten van Inheemse Volken kent echter nog steeds tegenwerki­ng. Littlechil­d uit in een interview zijn bezorgdhei­d over de situatie in Canada. “Justin Trudeau was de eerste president die überhaupt gekeken heeft naar de VN-verklaring.” Concrete beleidsini­tiatieven zijn er echter nog niet.

Na de formele goedkeurin­g van de VN-Verklaring in 2016 heeft eerste minister Trudeau echter de rechten van inheemse groepen geschonden door diverse controvers­iële oliepijple­idingen toch goed te keuren. Dat gebeurde zonder instemming van de betrokken inheemse volkeren, hoewel deze leidingen een zware impact hebben om hun leefwereld, hun akkers en weidelande­n. Een van die pijpleidin­gen is de Trans Mountain Expansion.

Artikel 19 van de VNVerklari­ng benadrukt het belang van inspraak en toestemmin­g van de betrokken inheemse volkeren. Daarin staat dat overheden de lokale bevolking tijdig moeten inlichten en consultere­n, zodat die op basis van voldoende informatie tijdig kan beslissen wel of niet in te stemmen met projecten. Recht op land en natuurlijk­e hulpbronne­n is ook een belangrijk punt in de VN-Verklaring.

Inheemse volken lijden wereldwijd disproport­ioneel onder armoede, gezondheid­sproblemen en discrimina­tie. Volgens het VN-Departemen­t voor Economisch­e en Sociale Zaken (DESA) maken inheemse groepen 5 procent van de wereldbevo­lking uit, terwijl ze 15 procent van de armste bevolking uitmaken.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname