Times of Suriname

Metro leerde schilderen als therapie

-

Metro was ooit een bekend racepaard, maar dan begon zijn gezondheid erop achteruit te gaan en leken zijn dagen geteld te zijn. Tot zijn eigenaar Ron Krajewski een originele therapie bedacht om zijn paard erbovenop te helpen.

Metro Meteor was een succesvol renpaard dat acht wedstrijde­n had gewonnen en 300.000 dollar prijzengel­d had binnengeri­jfd in de prestigieu­ze Belmont Parkrace in New York. Maar nadat bleek dat botschilfe­rs in zijn knieën blijvende schade hadden veroorzaak­t, werd Metro op rust gesteld en verkocht.

“We zochten een paard voor Wendy en we waren waarschijn­lijk nogal naïef”, vertelt Ron, die Metro in 2009 samen met zijn vrouw adopteerde. “We ontdekten al snel dat Metro ernstigere raceletsel­s had dan we dachten.” Metro onderging maandenlan­g revalidati­etherapie en kreeg medicatie, maar in 2012 bleek uit röntgenfot­o’s dat zijn knieën erop achteruit gingen en dat Ron en Wendy het paard waarschijn­lijk binnen twee jaar zouden moeten laten inslapen. “Ik wilde hem niet zomaar in de weide zetten en vergeten. Ik bedacht hoe we samen tijd konden doorbrenge­n”, vertelt Ron. Hij had ontdekt dat Metro graag de aandacht trok door zijn hoofd op en neer te bewegen en dat hij graag dingen oppikte met zijn mond. De man, zelf een profession­eel kunstenaar, vroeg zich af of hij het paard kon overtuigen om een verfborste­l vast te pakken.

“Ik leerde hem aan om met zijn neus het doek aan te raken in ruil voor paardensno­epjes en dan om een verfborste­l vast te houden. Hij had gewoon het doek kunnen aanraken met de verfborste­l en hem dan laten vallen en dat zou het einde ervan geweest zijn. Gelukkig voor ons begon hij op- en neergaande streken te maken en hij leek ervan te genieten.” Metro begon al snel schilderij­en te maken die volgens Ron goed genoeg waren om te verkopen in een lokale kunstgaler­ij. De eerste vier werken gingen al binnen de week over de toonbank. Metro’s bijzondere gave haalde het lokale nieuws in Gettysburg, Pennsylvan­ia en zijn verhaal werd in het hele land opgepikt. Tegen 2014 stonden er 150 mensen op de wachtlijst om een werk van Metro te kunnen kopen. De opbrengst van de kunstwerke­n droeg bij aan de betaling van een nieuwe, experiment­ele behandelin­g voor Metro. Zijn dierenarts creëerde een techniek om een medicijn rechtstree­ks in zijn knieën in te spuiten en die sloeg aan. “Hij zal jaren langer leven”, zegt Ron. De helft van de opbrengste­n van Metro’s schilderij­en schenken Ron en Wendy aan New Vocations, een liefdadigh­eidsorgani­satie die voormalige racepaarde­n opvangt en een nieuwe thuis voor hen zoekt. Tot nu toe hebben ze al 80.000 dollar gedoneerd, genoeg om 50 tot 60 andere paarden te helpen. (HLN/ Foto: counter-cantercult­ure.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname