Times of Suriname

Parlement kamerbreed akkoord met Spaar- en Stabilisat­iefonds

-

Het Spaar- en Stabilisat­iefonds kan ingesteld worden. De Nationale Assemblee (DNA) heeft met 35 algemene stemmen de wet kamerbreed aangenomen. Oppositie, coalitie en regering zijn overeengek­omen dat dit fonds noodzakeli­jk is om te voorkomen dat Suriname slachtoffe­r wordt van een crisis als gevolg van tegenvalle­nde staatsinko­msten.

Het ontwerp dat door de regering werd ingediend is van commentaar bediend waarbij de meeste voorstelle­n voor aanscherpi­ng van de wet door de regering zijn overgenome­n. “We staan aan een historisch begin met het opzetten van zo een fonds”, zegt Financiënm­inister Gillmore Hoefdraad.

Het Spaar- en Stabilisat­iefonds zal door een in te stellen stichting worden beheerd en moet uiterlijk 2018 geactiveer­d zijn. Tot en met 2023 mag het fonds niet geraadplee­gd worden maar moet wel financiële injecties krijgen uit de meeropbren­gsten van de mineralens­ector. De hoop is dat het fonds tegen die tijd al gespekt is met USD 200 miljoen.

Het fonds mag alleen aangewend worden in tijden van sterk afnemende staatsinko­msten en niet voor reguliere begrotings­steun. Een uitzonderi­ng is dat DNA wel toestemmin­g kan geven aan de regering om uit het fonds te trekken in geval van rampsituat­ies met een nationaal karakter. In die gevallen zal de regering wel twee derde deel van het parlement achter zich moeten krijgen om het fonds te kunnen aanwenden. Van een nationale ramp is er sprake als de schade gelijk is aan drie procent van het Bruto Binnenland­s Product.

Het parlement heeft hoge verwachtin­gen van het in te stellen Spaar- en Stabilisat­iefonds en spiegelt het af op het fonds van Trinidad and Tobago dat door de jaren heen met USD 5,5 miljard werd gespekt uit de oliesector. Het Surinaamse fonds zal vooral trekken uit de olieen goudsector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname