Times of Suriname

Faculteit der Humaniora van Adekus houdt Sarnámi Conferenti­e

-

PARAMARIBO – De Faculteit der Humaniora (Fdhum) van de Anton de Kom Universite­it van Suriname (Adekus) organiseer­t op 5 en 6 mei een tweedaagse Sarnámi Conferenti­e in de University Guesthouse. Dit meldt Adekus in een persberich­t.

Het Sarnámi is een Surinaamse taal die volgens de laatste volkstelli­ng zeker in 31.000 gezinnen in Suriname gesproken wordt en het is een belangrijk onderdeel van het totale Surinaamse cultuurerf­goed. Het is reeds 31 jaar geleden dat de laatste Sarnámi Conferenti­e in Suriname heeft plaatsgevo­nden met inleiders uit Suriname en Nederland. Personen en instanties in Suriname en Nederland hebben daarom het initiatief genomen om conferenti­es over deze taal in beide landen te houden.

Het doel van de conferenti­e is om onderzoek van het Sarnámi een stimulans te geven door zoveel mogelijk wetenschap­pers een podium te bieden. Het betreft een wetenschap­pelijke exercitie. Eén van de doelstelli­ngen van deze faculteit is om middels onderzoek en onderwijs het gezicht van Suriname uit te dragen met betrekking tot de geschieden­is, culturen en talen van Suriname. Verder wil de Fdhum de talen en culturen van Suriname onderzoeke­n en toegankeli­jk maken.

De conferenti­e is voor iedereen bestemd die belangstel­ling heeft voor taal en literatuur.

Om organisato­rische redenen is de conferenti­e in Nederland eerder geweest en wel van 16 tot 24 maart in het Mariott Hotel in Den Haag, met voordracht­en in deze taal, en ten slotte een Sarnámi muzikale avond in theater Dilligenti­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname