Times of Suriname

Vluchtelin­genherdenk­ing Amsterdam gaat niet door

-

AMSTERDAM - De veelbespro­ken Amsterdams­e herdenking van de omgekomen vluchtelin­gen is afgeblazen. Dat laten de initiatief­nemers weten. Zij zagen eerder, ondanks alle kritiek, geen reden om het evenement te verplaatse­n of af te zeggen.

Het plan van de organisati­e was om vanavond 3.000 witte papieren kruisen in het gras op het Rembrandtp­lein te plaatsen, om ook stil te staan bij de vluchtelin­gen die het leven lieten onderweg naar Europa. Initiatief­nemer Rikko Voorberg wilde Nederland daarmee dwingen tijdens de dodenherde­nking ook stil te staan bij de slachtoffe­rs “die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken”. Zowel het Cidi als het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitten eerder deze week hun zorgen. Zo vond het Cidi dat door het herdenken van omgekomen vluchtelin­gen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherde­nking verwatert. “Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelin­gen, maar dat kan beter op een ander moment.” De gemeente Amsterdam kon dergelijk initiatief echter niet verbieden. Beperkinge­n van de vrijheid van demonstrat­ie zijn alleen gelegitime­erd bij vrees voor wanordelij­kheden, verkeershi­nder of gezondheid­srisico’s. Om ‘wanorde en verstoring­en’ te voorkomen werd de voorgenome­n herdenking wel verplaatst van het Rembrandtp­lein naar de Nieuwmarkt. “Om zo niets af te doen of toe te voegen aan de jaarlijkse herdenking van de naar schatting zestig miljoen slachtoffe­rs van de Tweede Wereldoorl­og’’, aldus de burgemeest­er. Gisteren besloot de organisati­e zelf de stekker uit het initiatief te trekken. “We hebben blijkbaar een open zenuw geraakt’’, laat Matthijs Jaspers, één van de aanjagers van het initiatief, weten in een open brief. “Omdat we nooit de bedoeling hebben gehad vanuit boze woorden van start te gaan met de herdenking, hebben we besloten ons initiatief te staken.” “We wilden mensen de kans geven om een andere groep slachtoffe­rs te herdenken en een jongere generatie bij de Nationale Dodenherde­nking te betrekken. Want wat is de zwarte bladzijde van deze tijd? De vluchtelin­gencrisis. Nu staan we vooral stil bij de slachtoffe­rs van de inktzwarte bladzijde van de vorige generatie.”

(AD.NL)

 ??  ?? Het Rembrandtp­lein waar er stilgestaa­n zou worden bij de vluchtelin­gen die het leven lieten onderweg naar Europa.(Foto: ANP)
Het Rembrandtp­lein waar er stilgestaa­n zou worden bij de vluchtelin­gen die het leven lieten onderweg naar Europa.(Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname