Times of Suriname

Trump komt minder buiten het Witte Huis dan zijn voorganger­s

-

VS - In zijn eerste honderd dagen als president heeft Donald Trump zijn presidenti­ële omgeving minder vaak verlaten dan zijn drie onmiddelli­jke voorganger­s. Volgens een onderzoek van persagents­chap Reuters waagt de president zich zelden buiten het Witte Huis of zijn landgoed Mar-a-Lago. Tijdens zijn verkiezing­scampagne wierp Trump zichzelf op als een politiek outsider en een populistis­ch kampioen. Hij leek zich het meest op zijn gemak te voelen tijdens druk bijgewoond­e campagnera­lly’s. Maar sinds de president op 20 januari zijn intrek nam in het Witte Huis, heeft hij weinig bezoeken meer gebracht aan andere delen van het land.

In zijn eerste honderd dagen maakte Trump 132 keer zijn opwachting op officiele aangelegen­heden. Barack Obama deed dat in dezelfde periode 139 keer, George W Bush 177 keer en Bill Clinton 162 keer.

De meeste van die optredens vonden plaats in de zogenoemde ‘presidenti­ële bubbel,’ de omgeving van de president. Daartoe rekent Reuters het Witte Huis, Air Force One, de verschille­nde overheidsi­nstellinge­n en Trumps buitenverb­lijf Mar-aLago in Florida. De president trad slechts 22 keer buiten die omgeving.

Ter vergelijki­ng: Obama verliet de presidenti­ële bubbel in zijn eerste honderd dagen 62 keer, Bush 80 keer en Clinton 46 keer.

De adviseurs van de president zeggen aan Reuters dat Trump zich concentree­rt op het nakomen van de beloftes die hij tijdens zijn campagne gemaakt heeft. “We gaan heel doordacht om met bijkomende reizen,” zegt woordvoerd­er Natalie Strom. De vraag is of de president daardoor geen kansen mist om aansluitin­g te vinden bij de Amerikaans­e burgers. Bradley Blakeman, die mee verantwoor­delijk was voor de planning van voormalig president Bush, meent van wel: “Deals worden gesloten op Pennsylvan­ia Avenue in Washington, maar ze worden verkocht in Main Street, USA.”

George W Bush bezocht tijdens zijn eerste honderd dagen een hele reeks scholen en minstens vijf verschille­nde staten om zijn onderwijsb­eleid te promoten. Trumps grootste actiepunt was tot nu toe het zorgsystee­m. Toch bezocht hij nog geen enkele medische faciliteit. (HLN.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname