Times of Suriname

In de VS worden bijna zestien kinderen per dag neergescho­ten

-

VS - In de Verenigde Staten worden elke dag gemiddeld bijna zestien kinderen gehospital­iseerd met schotwonde­n. Dat blijkt uit een nieuwe studie op basis van gegevens van 2012, die wordt voorgestel­d op een pediatriec­ongres in San Francisco.

Dat jaar werden in totaal meer dan 5.800 Amerikaans­e jongeren in het ziekenhuis opgenomen met schotwonde­n. Bijna negentig procent daarvan waren jongens, en in verhouding betrof het veel zwarte jongeren, meldt The Independen­t.

De gegevens bevestigen eerdere studies die het aantal gewonden door vuurwapens linkten aan socio-economisch­e en etnische verschille­n. Een ander schokkend besluit van de nieuwe studie is dat vuurwapens verantwoor­delijk zijn voor 29 procent van alle overlijden­s van jongeren. Volgens de onderzoeke­rs zijn er bijkomende inspanning­en nodig om risicofami­lies te begeleiden om vuurwapens buiten het bereik van hun kinderen te houden. Hun bevindinge­n zijn een bewijs voor de grote nood aan meer fondsen voor onderzoek en waarschuwi­ngscampagn­es, luidt het.

Wapenonder­zoek is in de VS echter bijzonder moeilijk te subsidiëre­n. Onder druk van de National Rifle Associatio­n draaide het Congres in 1996 de geldkraan dicht voor alle wapengerel­ateerde onderzoeke­n.

Voormalig president Barack Obama verplichtt­e de organisati­e in 2013 het onderzoek naar wapengewel­d weer aan te vatten, maar zonder subsidies kwam daar maar weinig van in huis. Een poging om het verbod op subsidies op te heffen, werd vorig jaar tegengehou­den door de Republikei­nen in het Huis van Afgevaardi­gden.

(HLN.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname