Times of Suriname

May beschuldig­t Brusselse bureaucrat­en van inmenging Britse verkiezing­en

-

ENGELAND - “Heel Brits: als je tegen buitenland­ers praat, zeg dan gewoon hetzelfde maar dan met een luidere stem in de hoop dat ze het verstaan.” Dat was één van de vele reacties nadat Theresa May Europese politici er woensdag van had beschuldig­d zich te mengen in de Britse verkiezing­en. Ze deed dat na een bezoek aan Buckingham Palace waar ze het ontslag van haar regering had ingediend. Een dag eerder had ze zichzelf vol trots ‘a bloody difficult woman’ genoemd, woorden nota bene van Kenneth Clarke, de laatste der eurofiele Mohikanen bij de Tories. Ondertusse­n weet May dat elke aanval vanaf het continent stemmen oplevert.

May besloot ‘wraak’ te nemen na de smeuïge onthulling­en over het diner een week eerder op Downing Street, na aanvankeli­jk diplomatie­k te hebben gesproken over een constructi­eve avond. Uit een verslag dat via Jean-Claude Junckers rechterhan­d Martin Selmayr in een gezaghebbe­nde Duitse krant was beland, bleek dat de Britse regering laks, naïef en amateurist­isch werd genoemd. Dit wekte de woede bij May, die sprak over ‘Brusselse roddel.’ De populaire leider van de Schotse Conservati­even, Ruth Davidson, wees er zelfs op dat Juncker geen betrouwbar­e verteller is na een goed diner. Met andere woorden: hij had teveel gedronken.

Ook de euroscepti­sche pers is - met enige vertraging, het Duits moest worden ontcijferd - een tegenoffen­sief begonnen. Zo zou dat avondmaal een val zijn geweest waar May met open ogen in is gelopen. The Daily Telegraph kwam met een profiel van Selmayr, die werd neergezet als een Raspoetin, een Monster en een Darth Vader. De aanval op deze Duitser, een devoot gelovige in het Europese project, is geen toeval omdat de Brexit Spelen steeds meer worden gezien als machtsstri­jd tussen Berlijn en Londen, met Brussel als het varkentje in het midden. Was Angela Merkel niet degene die David Camerons eisen had afgewezen? Woensdagoc­htend openden de Britse kranten met nieuwe angloscept­ische geluiden uit Brussel. De eindrekeni­ng voor de Britten zou volgens The Financial Times van 60 naar 100 miljard zijn opgelopen en The Times had gehoord dat May zelf niet mag aanschuive­n aan de onderhande­lingstafel. Andere bronnen wisten juist te melden dat er bij haar op is aangedrong­en om onderhande­laar David Davis van zijn taak te verlossen. Tegelijker­tijd ligt May onder artillerie­vuur van The Evening Standard, de invloedrij­ke krant van Londen, die sinds deze week wordt geleid door eurogezind­e partijgeno­ot en aartsvijan­d George Osborne. Uit het gelekte eettafelge­sprek zijn enkele dingen duidelijk geworden. Er komt een fikse ruzie over de eindafreke­ning. De Britten zijn best bereid geld naar Brussel over te maken in ruil voor een schappelij­k handelsakk­oord, terwijl de EU eerst de scheiding wil afronden en dan pas wil praten over een deal. Downing Street wantrouwt het uit elkaar trekken van die twee zaken. Waarom miljarden overmaken als je niet zeker bent hoe de toekomst eruitziet? Het verschil zegt nog iets fundamente­lers. Brexiteers kunnen het zich amper voorstelle­n dat landen of een organisati­e als de EU politieke principes boven handelsbel­angen kunnen laten prevaleren.

Hoe sterk ze ook wil overkomen, het heeft er alle schijn van dat May in de moeilijkhe­den zit. Ze lijkt een strategisc­he fout te hebben begaan door het referendum­resultaat te interprete­ren als een stem tegen immigratie. Daarna heeft ze onder druk van partijgeno­ten en de pers gekozen voor een zo hard mogelijke Brexit, maar nu volgt de realiteit daarvan. Het Britse droomstadi­um is bijna voorbij’, schreef Christophe­r Booker, nota bene auteur van het boek The great deception: the secret history of the European Union. Zelfs voor deze euroscepti­cus van het eerste uur is de rebornBrex­iteer May te ver gegaan.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname