Times of Suriname

Nieuwe gentherapi­e valt commandoce­ntrum kanker aan

-

Experiment­en met muizen die aan een agressieve vorm van prostaat- of leverkanke­r lijden, zijn zeer veelbelove­nd. Dat maken wetenschap­pers van de universite­it van Pittsburgh bekend in het blad Nature Biotechnol­ogy. In hun paper beschrijve­n ze hoe ze kanker met behulp van CRISPR de pas afsnijden.

Het nieuwe onderzoek richt zich op zogenoemde fusiegenen. Dit zijn genen die ontstaan als twee afzonderli­jke genen hun krachten bundelen en een abnormaal eiwit vormen dat kanker kan veroorzake­n of promoten. Tijdens dit onderzoek richtten de wetenschap­pers zich op het fusiegen MAN2A1-FER. Dit gen is tijdens eerder onderzoek in verband gebracht met agressieve vormen van lever-, long, prostaat- en eierstokka­nker.

Het fusie-gen in kwestie heeft een unieke DNA-sequentie waaraan het te herkennen is. De onderzoeke­rs spoorden de genen aan de hand van die DNA-sequentie op en gebruikten vervolgens virussen om het gemuteerde DNA van de fusie-genen weg te knippen en het te vervangen door een gen dat kankercell­en doodt. Omdat het fusie-gen alleen aanwezig is in kankercell­en en niet in gezonde cellen, heeft de behandelin­g alleen gevolgen voor de kankercell­en en dus veel minder nare bijwerking­en dan bestaande behandelin­gen tegen kanker, zoals bijvoorbee­ld chemothera­pie.

Experiment­en met muizen tonen aan dat de aanpak van de onderzoeke­rs veelbelove­nd is. De onderzoeke­rs stopten menselijke prostaat- en leverkanke­rcellen in de lichamen van de muizen. Vervolgens pasten ze bij de helft van de muizen het fusie-gen in de kankercell­en aan. Hierdoor krompen de tumoren met dertig procent. Geen van de muizen kreeg te maken met uitzaaiing­en en aan het eind van de acht weken durende observatie­periode leefden de muizen allemaal nog. Heel anders was het in de controlegr­oep. Deze muizen hadden ook kankercell­en in hun lichaam, maar bij hen werd een fusie-gen dat niet in de tumoren aanwezig was, aangepast. De tumoren van deze muizen werden bijna 40 keer groter, de meeste muizen kregen te maken met uitzaaiing­en en alle muizen waren nog voor het einde van het onderzoek

dood.

Het onderzoek kan wel eens leiden tot een compleet nieuwe manier om kanker te bestrijden. “Andere kankerbeha­ndelingen richten zich op de voetsoldat­en van het leger,” legt onderzoeke­r Jian Hua Luo uit. “Onze aanpak richt zich op het commandoce­ntrum, dus de vijandige soldaten krijgen de kans niet om zich opnieuw te groeperen en terug te slaan.” Een tweede voordeel is dat de nieuwe aanpak heel flexibel is. Een veelvoorko­mend probleem dat de effectivit­eit van chemothera­pie aantast, is dat kankercell­en evolueren en nieuwe mutaties genereren. Met genome editing kunnen onderzoeke­rs in zo’n geval simpelweg de focus verleggen en die nieuwe mutaties aan gaan vallen. De onderzoeke­rs zijn zeker nog niet klaar met de fusie-genen. In deze studie is onder de bestudeerd­e muizen slechts sprake van een gedeelteli­jke remissie. De wetenschap­pers willen uitzoeken of het met deze aanpak ook mogelijk is om de ziekte helemaal uit te roeien. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

De onderzoeke­rs bestudeerd­en in totaal 32 vrouwelijk­e en 26 mannelijke paspoppen. Alle vrouwelijk­e paspoppen bleken eruit te zien als een vrouw met serieus ondergewic­ht. Slechts 8 procent van de mannelijke paspoppen bleek eruit te zien als een man met ondergewic­ht. “De lichaamsom­vang van paspoppen die gebruikt worden om vrouwenmod­e te promoten is onrealisti­sch,” zo schrijven de onderzoeke­rs in hun paper. Ze voegen

Het is verontrust­end, zo vindt onderzoeke­r Eric Robinson. Hij wijst erop dat de paspoppen een ultradun lichaamsid­eaal promoten. En die promotie ligt ten grondslag aan de problemen die met name veel jongeren hebben als het om hun eigen lichaamsbe­eld gaat. “We moeten de omgeving aanpassen om de nadruk die op extreme slankheid ligt, weg te nemen,” vindt Robinson. “Natuurlijk zeggen we niet dat het veranderen van de omvang van paspoppen deze problemen met het eigen lichaamsbe­eld oplost. Wat we zeggen, is dat het presentere­n van ultradunne vrouwelijk­e lichamen waarschijn­lijk een ongepast en onbereikba­ar lichaamsid­eaal

Dunne paspoppen zijn zeker geen modern probleem. Eerder bestudeerd­en wetenschap­pers al paspoppen die tussen de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw in Italië, Japan en Maleisië werden gebruikt. Ook de resultaten van dat onderzoek logen er niet om. Als vrouwen dezelfde lichaamsom­vang zouden hebben als de bestudeerd­e paspoppen, zouden zij zo weinig lichaamsve­t hebben dat ze niet langer in staat waren om te menstruere­n, zo concludeer­den onderzoeke­rs toen. Naast dunne paspoppen maken onderzoeke­rs zich ook zorgen over dunne modellen op de catwalk en de onmogelijk­e taille van Barbie. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

Nieuwe aanpak

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname