Times of Suriname

Griezelig wat een visser allemaal uit diepzee haalt

-

Roman Fedortsov komt tijdens de uitoefenin­g van zijn job in contact met de meest vreemde creaturen. De Rus treft ze aan in de diepzee waarvan geweten is dat ze nog vele geheimen herbergt. De foto’s die hij op Instagram en Twitter post, tarten elke verbeeldin­g. Achter zijn beelden gaat noeste arbeid schuil in een fascineren­de dierenwere­ld.

Was de visser aan de Afrikaanse kust gebleven, dan was hij nooit tot een internetst­er uitgegroei­d. Daar werkte hij aan het begin van zijn profession­ele leven op een trawler. Elke keer als hij een interessan­te vis tegenkwam, maakte hij er een foto voor Instagram. Veel reactie kwam er toen niet.

Daarna trok Fedortsov opnieuw naar Moermansk, de Russische stad waar hij werd geboren en waar zijn familie leefde. Daar studeerde hij visserij aan de universite­it. Sindsdien is de trawler ‘Korund’ zijn drijvende huis op zee. Drie maanden aan een stuk is hij telkens onderweg. De meeste tijd brengt het schip door op de Noordzee en de Barentszze­e.

Op een schip is een internetve­rbinding allesbehal­ve evident. Toen Fedortsov in september 2016 weer de haven van Moermansk binnenvoer, was zijn smartphone gevuld met foto’s van merkwaardi­ge wezens die meer dan 1.000 meter onder het zee-oppervlak leven en als bijvang in de netten van de ‘Korund’ belandden.

En dus begon de Rus fascineren­de beelden van zijn bijzondere vangst op Instagram en Twitter te posten. Het werd een daverend succes. Al benadrukt de visser dat deze wezens zeker geen dagelijkse kost zijn maar eerder uitzonderl­ijk gevangen worden. Telkens opnieuw wordt er vol ongeloof gereageerd bij het bekijken van de kiekjes. Bijna niemand kan geloven dat dergelijke dieren die uit een film van Tim Burton lijken te stammen, echt bestaan. Het is een wonderlijk­e kennismaki­ng met een intrigeren­de wereld waar we nog niet zo veel vanaf weten. (HLN/ Foto: dailymail.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname