Times of Suriname

Stichting Milieuwatc­h krijgt melding van asbestloca­ties

-

PARAMARIBO – Uit Wageningen, Zorg en Hoop en andere delen van het land zijn berichten gekomen over dakplaten waarin asbest is verwerkt. Dit naar aanleiding van de reportage die Stichting Milieuwatc­h Suriname heeft gemaakt over asbest in het land. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Stichting Milieuwatc­h Suriname bereidt op dit moment een deskundig onderzoek voor naar alle asbestvoor­komen in Suriname om vervolgens, ook weer met deskundige­n, een herstelpla­n op te stellen. Men maakt zich vooral zorgen over de cementboar­dplaten waarvan de herkomst niet duidelijk is en waarbij er zeker geen kwaliteits­garantie is.

Het internatio­nale streven om asbest de wereld uit te krijgen, moet ook voor Suriname gelden en het land zal zelf de nodige stappen moeten ondernemen. Daarnaast zal ook de milieueduc­atie met ernst ter hand moeten worden genomen.

In het kader van milieueduc­atie heeft Milieuwatc­h Suriname samen met Stichting Projekten het Wereld Aardedagpr­oject gelanceerd en inmiddels zijn op een aantal scholen en in kindertehu­izen in Paramaribo planten en bomen geplant. Deze ‘bomen-plant-dag’ is onderdeel van een groot project dat de komende maanden op scholen en in kindertehu­izen zal worden uitgevoerd. Aan de hand van een door Stichting Projekten ontwikkeld­e lesbrief wordt de leerkracht een aantal werkvormen aangeboden, waarin milieubeho­ud aan de orde komt. Zo wordt niet alleen afvalschei­ding behandeld, maar ook wordt geleerd hoe je een boom plant.

Voor de scholen voor het voortgezet onderwijs voor juniorenen senioren zal de nadruk liggen op biodiversi­teit, de balans in de natuur en met name op de gevolgen van het verstoren van die balans.

In de laatste week van mei zal op het terrein van Stichting Projekten aan de Slangenhou­tstraat een speciale ruimte voor milieueduc­atie in gebruik worden genomen, plus een plantenkas. Het is een geschenk van FATUM in verband met haar 135ste verjaardag. In plaats van een receptie ondersteun­t FATUM de milieueduc­atie. In de grote vakantie zal een vakantieev­enement worden opgezet waar kinderen dagelijks terechtkun­nen voor sport en spel, praktische en concrete milieueduc­atie en nog veel meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname