Times of Suriname

Minister Juspol neemt rapport quick scan in ontvangst

-

PARAMARIBO – De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft woensdag een exemplaar van het rapport over de quick scan van de rechterlij­ke organisati­e overhandig­d aan de minister van Justitie en Politie (Juspol), Eugene van der San. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Volgens het rapport zal de overgang van het beheer van de rechterlij­ke organisati­e naar het Hof van Justitie een markante stap voorwaarts betekenen. Tussen het Hof van Justitie, de rechterlij­ke organisati­e, Juspol en de regering, zullen hierover de nodige afspraken worden gemaakt en in uitvoering worden genomen.

Het is de bedoeling om aan de hand van de bevindinge­n van de quick scan een verbeterpr­ogramma met begroting op te stellen. Mede aan de hand van de resultaten van de quick scan zal het plan, gericht op verzelfsta­ndiging van de rechterlij­ke organisati­e, worden beschreven. De quick scan geeft een goed beeld van de conditie van de rechterlij­ke organisati­e en reikt handvatten aan voor verbeterpu­nten. Klachten uit de samenlevin­g over te lange wachttijde­n, voordat een zaak behandeld kan worden, doorloopti­jden waarbinnen een zaak is beslist en het lange wachten op verstrekki­ng van het vonnis of de beschikkin­g na de uitspraak van de rechter hebben geleid tot het initiatief van het Hof van Justitie om deze quick scan te doen uitvoeren.

Een tweede aanleiding is de aanstaande verzelfsta­ndiging van de rechterlij­ke organisati­e bestaande uit de Griffie der Kantongere­chten, het Kabinet van de RechterCom­missaris in Strafzaken en de Griffie van Het Hof van Justitie.

Zowel intern als extern is betrokkenh­eid getoond bij de in het vooruitzic­ht gestelde verbetertr­ajecten. Dit heeft het Hof van Justitie aangenaam gestemd en gesterkt om het voornemen met medewerkin­g van de regering in uitvoering te nemen. Deze betrokkenh­eid zal van vitaal belang blijken te zijn bij het succesvol afleggen van beide trajecten in het belang van de gemeenscha­p. De quick scan is uitgevoerd door BDO Business Advisory NV. De waarnemend president heeft ook een oriënteren­d gesprek gevoerd met de voorzitter van De Nationale Assemblee over het verloop van het proces van verzelfsta­ndiging, dat dit staatsorga­an niet zo lang geleden in gang heeft gezet. Het beschrijve­n van het verbeterpr­ogramma zal ter hand genomen worden, zodra de financieri­ng in orde is.

Dit geldt ook voor het plan gericht op verzelfsta­ndiging van de rechterlij­ke organisati­e. In de tussentijd zullen het Hof van Justitie en de rechterlij­ke organisati­e zich meteen toeleggen op uitvoering van aanbevelin­gen die geen specifieke deskundigh­eid of geld zullen kosten, teneinde de dienstverl­ening aan de samenlevin­g te verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname