Times of Suriname

BGA start dialoog tot verbeterin­g beschikbaa­rheid gespecific­eerde data

-

PAPRAMARIB­O - Het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA) van het Ministerie van Binnenland­se Zaken organiseer­de een bijeenkoms­t, waarbij gebruikers en producente­n van genderstat­istieken in dialoog met elkaar zijn gegaan. Dit meldt BIZA in een persberich­t.

Onderhoofd van het BGA, Shivania Jahangier, opende de bijeenkoms­t. Mireille Ngadimin en Melinda Reijme van het BGA hebben samen met Fallon Lambert van het Algemeen Bureau voor de Statistiek een presentati­e gegeven over de totstandko­ming van het project. Daarna kwamen de consultant­s die het onderzoek uitvoeren, onder leiding van Jennifer Goede van Data Fruits, aan het woord. Zij hebben de discussie gestuurd. Het doel is om knelpunten bij het verzamelen van genderstat­istieken te identifice­ren op het gebied van economie. Hierna komen de thema’s onderwijs, zeggenscha­p en besluitvor­ming en mensenrech­ten aan bod. BIZA is hoofdveran­twoordelij­ke voor het genderbele­id. De bijeenkoms­ten zijn onderdeel van het onderzoek: ‘Caricom Equality and Gender Indicators in the Republic of Suriname.’ Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerki­ng met UN Women en het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Andere landen waar dit onderzoek wordt uitgevoerd zijn Jamaica, Grenada en Dominica.

De Caricom Gender Equality Indicatore­n (GEI) zijn aangenomen in 2015. In 2016 nam BIZA Data Fruit Consultanc­y in de arm om onderzoek te doen naar deze indicatore­n in Suriname. Bij de presentati­e van Renuka Biharie van het Institute for Women and Gender Research (IWGDS), op 28 april, is duidelijk gemaakt dat genderspec­ifieke data in grote mate ontbreekt. De discussies moeten leiden tot verbeterin­g van de beschikbaa­rheid van gespecific­eerde data.

De bedoeling is om het onderzoek dat in 2015 is gestart, medio dit jaar af te ronden. Het rapport zal inzicht geven in de status van mannen en vrouwen in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname