Times of Suriname

Ergernis over trage formatie neemt toe

-

DEN HAAG - Bij de onderhande­lende partijen sluimert ergernis over het formatiepr­oces. Betrokkene­n hekelen het lage tempo van de bespreking­en. Daarbij wordt door een aantal mensen gewezen naar informateu­r Edith Schippers, die er zelf te weinig aan zou doen om vaart te maken én knopen door te hakken.

“Het gaat nog steeds nergens over, terwijl er al weken wordt gepraat,” klaagt een invloedrij­k Kamerlid. Hij wijst erop dat de gespreksvo­rm waarvoor Schippers kiest, ook niet voor veel tempo zorgt.

Wouter Bos introducee­rde als informateu­r van het vorige kabinet bijvoorbee­ld een soort kwartetspe­l over de onderwerpe­n. Daarmee konden de wensen van de partijen snel verdeeld worden. Zoiets heeft deze formatie ook nodig, zegt de gefrustree­rde betrokkene. “Een professor speltheori­e weet er wel raad mee! Die kan ze inhuren voor het proces.” Elders in het Kamergebou­w blijkt de zwijgzaamh­eid van de afgelopen weken eveneens verruild voor lichte irritatie. “Ook bij ons is er inmiddels ongeduld,” bevestigt iemand uit een onderhande­lingsteam. Als voorbeeld wordt aangedrage­n dat Schippers geregeld te veel onderhande­laars te lang aan het woord laat over één onderwerp, ook van dezelfde partij.

Een assistent van een derde partijleid­er bevestigt dat zijn club ook ongeduldig wordt. Wanneer er naar de oorzaak gevraagd wordt of naar informateu­r Schippers, weigert de spreker verder commentaar. De partijen spraken elkaar deze week slechts twee dagen, vanwege het reces en de uitvaart van de moeder van onderhande­laar Jesse Klaver. Naar verluidt hebben de onderhande­laars ook al over de volgende vakantie gesproken. Als de formatie op 24 juli nog niet rond is, wordt er opnieuw twee weken onderbroke­n. Informateu­r Schippers heeft overigens gezegd dat ze het kabinet voor het zomerreces op het bordes wil hebben staan. Naast de frustratie klinkt ook enig begrip: door de partijen zo uitvoerig aan elkaar te laten wennen, is er een kans dat ze elkaar later meer gunnen als er echt over de knikkers wordt gepraat. “Misschien doet Schippers dit daarom zo langzaam.” Een ander wijst erop dat iedereen eraan moet wennen dat er nu met maar liefst vier partijen aan de formatieta­fel gepraat wordt. De informateu­r wilde gisteren geen commentaar geven op de ergernis die te horen valt. Wel zei ze na afloop van het formatiege­sprek dat de komende week flink wat meters gemaakt moeten worden door de onderhande­laars. De onderhande­lingen zijn volgens haar ‘heel intensief’ en de bespreking­en zijn ‘uitermate concreet.’ “Ik ben niet ontevreden.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname