Times of Suriname

CDA: IS-strijders hier vervolgen

-

DEN HAAG - IS-strijders moeten in Europa vervolgd worden voor genocide. Daar zijn landen toe verplicht en als ze het niet doen, moeten ze vanwege nalatighei­d internatio­naal op de vingers worden getikt.

Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij probeert internatio­naal af te dwingen dat terugkeren­de IS-strijders harder worden aangepakt en dat landen extra maatregele­n nemen om de volkerenmo­ord in het Midden-Oosten te stoppen.

Als landen erkennen dat er genocide wordt gepleegd, zijn ze juridisch ook verplicht er iets aan te doen, benadrukt Omtzigt. En dat is, mede dankzij de CDA’er, inmiddels het geval. In de Raad van Europa werd op basis van een rapport van Omtzigt vastgestel­d dat de moslimextr­emisten van IS genocide plegen. Ze proberen christenen, Yazidi’s en andere minderhede­n uit te roeien. Omtzigt ergert zich eraan dat desondanks veel landen terugkeren­de jihadstrij­ders nog steeds gewoon opnemen en ze voornameli­jk re-integratie­cursussen aanbieden. “Eerst moeten ze strafrecht­elijk worden aangepakt.” Sommige landen vervolgen de terugkeerd­ers wel, maar niet voor genocide, wat een veel zwaardere misdaad is.

Omtzigt: “Als je een rechtstaat serieus neemt, dan moet je deze mensen opsporen, vervolgen en straffen. En je moet voorkomen dat mensen zich aansluiten bij ISIS. Als je dit niet doet en mensen wel aanpakt als ze iets te hard rijden, verliezen mensen het geloof in de rechtstaat.”

Het Kamerlid roept landen ook op om meer bewijs voor genocide te verzamelen. Daar kunnen de aanklagers van IS-strijders in de toekomst enorm mee geholpen zijn. Het is volgens Omtzigt hard nodig om dat bewijs nu al, volgens dezelfde internatio­nale standaarde­n te bewaren. Bijvoorbee­ld voor als er later een tribunaal komt zoals na de Tweede Wereldoorl­og. Omtzigt denkt echter dat dit laatste niet per se nodig is, want individuel­e landen kunnen en moeten volgens hem hun eigen onderdanen die zijn uitgereisd, nu al voor genocide berechten, evenals anderen op hun grondgebie­d.

Begin volgende week schrijft de CDA’er de 47 lidstaten van de Raad van Europa aan omdat hij precies wil inventaris­eren wat ze tot nu toe doen aan de aanpak van IS-strijders. Zijn rapport daarover zal naar verwachtin­g spoedig volgen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname