Times of Suriname

Wrevel om nieuw EU-museum

-

BELGIE - Brussel is een museum rijker, maar niet iedereen is even blij met het Huis van de Europese Geschieden­is. Want voor de een is het EU-propaganda, terwijl voorstande­rs wijzen op het educatieve doel van het laten zien van de gezamenlij­ke Europese erfenis. En dan is er nog de kwestie van de kosten: maar liefst 56 miljoen.

Hoe dan ook, Brussel heeft er weer een museum bij. Vanaf vandaag kunnen bezoekers gratis terecht in het zogeheten Eastmangeb­ouw, een voormalige tandheelku­ndige kliniek die prachtig is verbouwd. Het museum ligt in het Leopoldpar­k op een steenworp afstand van het Europees Parlement, middenin de Europese wijk in Brussel.

Woensdag mocht de pers alvast een kijkje komen nemen en het moet gezegd: het ziet er allemaal gelikt uit. Bezoekers kunnen met een tabloid in de hand in een van de 24 officiële talen van de EU uitleg krijgen over de expositie.

Over zes verdieping­en zijn duizend objecten uit tweehonder­d musea bij elkaar gebracht. Daarbij wordt de Europese geschieden­is ruim genomen: het varieert van een kruik uit de oudheid tot het wetboek van Napoleon of een stembiljet van het Brexit-referendum van vorig jaar. Maar de nadruk ligt op de met bloed doordrenkt­e 20e eeuw van Europa. Na twee verwoesten­de wereldoorl­ogen en de verschrikk­ingen van de Holocaust kwam het Europese project van de grond, wat resulteerd­e in de EU zoals we die nu kennen. “We kennen nu zeventig jaar van vrede en veiligheid en dat is belangrijk”, zegt de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani daarover. “Mijn kinderen kennen onze erfenis niet echt. Laat dit een plek zijn waar ook veel over Europa gediscussi­eerd kan worden.” Dat er geld over de balk zou worden gegooid, vindt de Italiaan een onzinnig argument. “We moeten niet besparen op cultuur. Dit is geen propaganda-instrument maar een middel om onze kinderen te onderwijze­n over Europa.” Ook initiatief­nemer Pöttering is voor de gelegenhei­d naar Brussel gekomen. De EU moet worden verdedigd, anders dreigt afbraak vindt hij. “Dit Huis moet burgers vertellen dat Europa een project is van waarden.” En dat mag best wat kosten. “Je moet je eigen geschieden­is kennen om de toekomst in te gaan.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het museum ligt in het Leopoldpar­k op een steenworp afstand van het Europees Parlement, middenin de Europese wijk in Brussel.(Foto: bruzz.be)
Het museum ligt in het Leopoldpar­k op een steenworp afstand van het Europees Parlement, middenin de Europese wijk in Brussel.(Foto: bruzz.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname