Times of Suriname

Ontvoerde Congoleze kinderen belanden als wezen in België

-

BELGIE - Minstens drie Congolese ‘weeskindje­s’ die in Belgie geadopteer­d werden, hebben nog biologisch­e ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebra­cht in een weeshuis waar ze valse namen kregen.

Toen in 2013 de Democratis­che Republiek Congo buitenland­se adopties had stilgelegd - na veel te veel verhalen over misbruik - mocht geen enkel kind nog het land verlaten. Op dat moment waren er echter nog tientallen adoptiepro­cedures hangende. Ook in Belgie. Men heeft vervolgens geprobeerd om frauduleuz­e dossiers eruit te filteren - althans, dat was de bedoeling - en na een lange, slopende procedure en meer dan twee jaar wachten kwamen in november 2015 een dozijn Congolese weeskindje­s alsnog aan in Belgie.

Die kinderen kwamen allemaal uit weeshuis Tumaini in Kinshasa, een instelling die gerund wordt door de Belgisch-Congolese Julienne Mpemba (40) uit Namen. Sinds 2012 had ze al een dertigtal Congolese weeskinder­en aan adoptieoud­ers in Belgie gekoppeld. “Nooit problemen gehad”, zou ze daarover later verklaren. Mpemba verdiende overigens duizenden euro’s aan de tijdelijke adoptiesto­p. “Als u wil dat ze verzorgd worden, moet u daarvoor betalen”, liet ze weten aan de adoptieoud­ers. “Het zijn uw kinderen.” Enkele maanden nadat de kinderen in België aangekomen waren, volgde de kater. Het federaal parket ontdekte dat in minstens drie gevallen het niet om weeskinder­en ging. Omdat de betrokkene­n al jaren in de adoptiebra­nche opereerden, gaat het mogelijk om nog veel meer kinderen. Ze kregen andere identiteit­en en andere geboorteda­ta en waren nooit bestemd voor adoptie. Voor de Belgische adoptieoud­ers stortte de wereld in en tot vandaag weten ze niet wat de toekomst zal brengen. In Congo vertelden de biologisch­e ouders hoe hun kinderen met een list van huis weggelokt werden. Ze kregen de kans om op vakantieka­mp te gaan met een jongerenor­ganisatie uit de streek, maar ze keerden nooit terug. De straatarme ouders konden bovendien geen kant uit. Een advocaat kunnen ze niet betalen en op veel hulp van de lokale overheden moesten ze ook al niet rekenen.

De biologisch­e ouders hebben maar één wens: hun kind terugkrijg­en. Maar diep vanbinnen maken ze zich geen illusies meer. “Geef ons ten minste de kans om contact te leggen met onze kinderen of de adoptieoud­ers. Wie weet, op een dag, keren onze kinderen terug.”

In België reageren de betrokken adoptieoud­ers bijzonder emotioneel. In Kinshasa wordt intussen met argusogen gevolgd wat de overheid in Belgie met Julienne Mpemba - de spin in het web - gaat doen. Mpemba, een juriste die ooit bij de verkiezing­en op een lijst stond voor de PS, werd vorig jaar opgepakt in Belgie, maar na anderhalve maand vrijgelate­n in afwachting van een proces.

De vrouw en haar weeshuis worden door Congolese mensenrech­tenorganis­aties al sinds 2013 in verband gebracht met de verdwijnin­g en ontvoering van kleine kinderen. In dat jaar werd ook Interpol al op de hoogte gebracht over de praktijken. Toen werden er kinderen ontvoerd in buitenwijk­en van Kinshasa. Mensenrech­tenorganis­aties achten de kans bijzonder groot dat die kinderen ook in Belgie worden grootgebra­cht.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname