Times of Suriname

Veilige zones luchtruim Syrië gesloten voor coalitie VS

-

SYRIE - De zogenoemde safe zones in het luchtruim van Syrië zullen niet toegankeli­jk zijn voor Amerikaans­e vliegtuige­n of toestellen van de Amerikaans­e coalitie.

Dat melden Russische media op gezag van de Russische gezant Alexander Lavrentyev bij de Syrische vredesgesp­rekken in Astana.

Turkije en Iran bereikten donderdag overeenste­mming over een voorstel van Rusland om de-escaltiezo­nes in te stellen in Syrië. De Verenigde Naties konden zich vinden in dit plan, maar de VS niet. Het memorandum omschrijft het aanwijzen van veilige zones in Syrië, waar het gebruik van wapens niet is toegestaan en waar humanitair­e noodhulp makkelijke­r wordt toegelaten. Rusland, Turkije en Iran tekenden het document. Rusland zei ook bereid te zijn waarnemers naar die zones te sturen.

Volgens het Turkse Ministerie van Buitenland­se Zaken zullen de veilige gebieden de gehele provincie Idlib en delen van Aleppo, Latakia en Homs beslaan. De Russische hoofdonder­handelaar Alexander Lavrentyev zei donderdag nog dat Rusland bereid is nauwer samen te werken met de VS en SaoediArab­ië om de oorlog in Syrië te beëindigen.

De Syrische rebellen liepen donderdag boos weg van de onderhande­lingstafel. Zij schortten hun medewerkin­g op vanwege aanvallen die volgens hen door de regeringst­roepen van president Bashar al-Assad worden uitgevoerd. De rebellen eisen dat die zouden stoppen, anders zouden de onderhande­laars van de rebellen wegblijven. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname