Times of Suriname

Naamsverwa­rring in wachtkamer

-

Een routineus darmonderz­oek werd bijna een gastroscop­ie voor Steven de Waele uit Gentbrugge, nadat hij verward werd met een naamgenoot in de wachtzaal van het UZ. “Gelukkig ben ik attent geweest”, reageert hij. Volgens het UZ zou het maagonderz­oek nooit gebeurd zijn zonder een grondige identifica­tie van de patiënt. Woensdagoc­htend ging Steven De Waele naar het UZ voor een darmonderz­oek. “Toen ik in de wachtzaal zat, kwamen ze ‘meneer De Waele’ halen, dus ik stond op en ging mee”, vertelt hij. “Ze brachten me naar een onderzoeks­kamer. Gelukkig was ik attent genoeg om op te vangen dat ze een gastroscop­ie wilden doen. Ik zei dat ik daar niet voor kwam, dus vroeg de dokter: ‘U bent toch meneer De Waele?’ Wel drie keer moest ik zeggen dat ik niet voor een maagonderz­oek, maar voor een darmonderz­oek kwam.”

Dan werd duidelijk hoe de vork aan de steel zat. In de wachtzaal zat op dat moment een andere meneer De Waele, die minder snel had gereageerd op zijn familienaa­m. “Als ik niet zo assertief was geweest om de dokter terecht te wijzen, dan had ik misschien wel een camera in mijn maag gehad”, zegt Steven. “Moet er niet een beter systeem komen waarbij bijvoorbee­ld ook meteen de geboorteda­tum van de patiënt gevraagd wordt?”

Volgens het UZ zou het allemaal niet zo een vaart gelopen hebben. “Voor er effectief een onderzoek of procedure gebeurt, wordt een zogenaamde time-outprocedu­re uitgevoerd”, duidt Kristof Eeckloo, hoofd van de strategisc­he beleidscel van het ziekenhuis. “Daarbij worden de volledige naam en de geboorteda­tum gecontrole­erd. Er gebeurt geen enkel onderzoek zonder die procedure. Dus ik kan verzekeren dat het maagonderz­oek nooit zou hebben plaatsgevo­nden.”

(Bron)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname