Times of Suriname

Halfblinde Ier wordt Italiaans rugby-internatio­nal

-

Zijn rugbycarri­ère leek voorbij na een krankzinni­g incident, ruim zeven jaar geleden. De Ier werd blind aan één oog, maar leerde leven met zijn handicap, keerde terug op het hoogste niveau en mag zich over een maand waarschijn­lijk internatio­nal noemen. Van Italië, welteverst­aan. Het bizarre verhaal van de 27-jarige Ian Spencer McKinley.

Het competitie­duel tussen de Ierse rugbyteams van University College Dublin en Landsdowne in januari 2010 is een paar minuten aan de gang als de talentvoll­e jeugdinter­national Ian McKinley zich plotseling aan de verkeerde kant van een hoopje spelers terugvindt: de onderkant. In een poging om de bal van een tegenstand­er af te pakken, komt de net 20-jarige fly-half op zijn rug terecht. En dan gaat het snel. Boven zijn oog - dat nog maar amper in zijn oogkas hangt - zit een gat van acht millimeter. Na een drieënhalf uur durende operatie en zes maanden revalidere­n heeft de jongeling nog zeventig procent zicht over in zijn linkeroog. En dat is al een godswonder, verzekeren de artsen hem. De loopbaan van McKinley zit er op 21-jarige leeftijd op, dat is wel duidelijk.

In Engelse media grapt hij later over de mogelijke uitlaatkle­ppen na dat desastreuz­e bericht. Drinken? Dat gaat niet, daar droogt zijn oog van uit. Op amateurniv­eau spelen? Geen denken aan. Dat zou hem - met zijn kwaliteite­n - alleen maar frustreren. Bovendien: die lompe gasten zullen zijn oog bewust gaan opzoeken, erin prikken. Nee, bedankt. Het wordt coachen, in het Italiaanse Udine begint in 2012 zijn nieuwe loopbaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Omdat hij geen Italiaans spreekt - en zijn trainersca­rrière daardoor een bijzonder moeizame en deprimeren­de start kent - begint hij weer met rugbyen. Samen met zijn uit Ierland overgevlog­en broer vindt hij een speciale, beschermen­de bril die dat mogelijk maakt. McKinley hervindt het plezier in de sport en vooral het geluk in het leven. En hij heeft het nog behoorlijk in de vingers ook, zijn geliefd spelletje. Via sleeping giant Viadana komt hij terecht bij de Italiaanse topclub Benetton Treviso. En daar komt hij weer volledig op topniveau. Inmiddels woont McKinley alweer vijf jaar in Italië, en dat brengt een extraatje met zich mee. Sinds januari is hij volgens de zogenaamde residency rule speelgerec­htigd voor de Italiaanse nationale ploeg. Het zou een opmerkelij­ke twist in zijn toch al wonderlijk­e sprookje zijn. Zoals hij zelf ooit al zei: “Ik zou werkelijks alles opgeven om ooit weer op topniveau te spelen. Behalve natuurlijk mijn rechteroog.” Dromen komen uit, dat bewijst Ian Spencer McKinley. (HLN/ Foto: theguardia­n.com)

- In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland verschijne­n de eerste postzegels ter wereld.

- De Eiffeltore­n wordt officieel geopend. George Timothy Clooney (Lexington (Kentucky), 6 mei 1961) is een Amerikaans acteur, regisseur, scenariosc­hrijver en producent met meer dan dertig filmprijze­n en nominaties op zijn naam. Voor de film Syriana won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Tevens won hij als producent een Oscar voor beste film voor Argo. Ook kreeg hij Oscarnomin­aties voor zijn rollen in Michael Clayton en The Descendant­s, een European Film Award (voor Good Night, and Good Luck) en meerdere Golden Globes (voor Syriana en O Brother, Where Art Thou?). Op 15 december 1989 trouwde hij met actrice Talia Balsam, van wie hij in september 1993 weer scheidde. Later zwoer Clooney dat hij nooit meer opnieuw zou trouwen. Op 27 september 2014 trouwde Clooney echter met de Brits-Libanese mensenrech­tenadvocat­e Amal Alamuddin; twee dagen daarna trouwden ze voor de wet. Het koppel verwacht een tweeling. (Foto: TheHairSty­ler.com) Gabourey ‘Gabby’ Sidibe (Brooklyn, New York, 6 mei 1983) is een Amerikaans actrice die haar debuut maakte in de film Precious in 2009, een rol waarvoor ze voor de Academy Award (Oscar) voor Beste Actrice werd genomineer­d. Op 15 december 2009 werd Sidibe genomineer­d voor een Golden Globe in de categorie Best Performanc­e by an Actress in a Motion Picture Drama, voor haar rol in Precious. Gabby is ook bekend iom haar rol in de tv serie Empire samen met Terrence Howard en Taraji P. Henson. (Foto: The Inquisitr.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname