Times of Suriname

Partij Merkel wint in Sleeswijk-Holstein

-

DUITSLAND - De partij van bondskanse­lier Angela Merkel stevent in de deelstaatv­erkiezinge­n in SleeswijkH­olstein af op een overwinnin­g. Volgens prognoses van de televisiez­enders ARD en ZDF op basis van exitpolls heeft de CDU gisteren 33 procent van de stemmen gekregen.

De SPD, die in de noordelijk­e deelstaat in een regering zit met de Groenen en de regionale SSW, leed met 26 procent een fikse nederlaag. Ook de Groenen en SSW verloren; de SSW blijft met 3 procent onder de kiesdrempe­l van 5 procent, net als de Piraten en Die Linke. De rechtspopu­listische Alternativ­e für Deutschlan­d lijkt wel net over de drempel te komen.

De uitkomst is een nederlaag voor landelijk SPD-voorman Martin Schulz, die erkende een beter resultaat te hebben verwacht. Aanhangers van de sociaaldem­ocratische partij hoopten op een ‘Schulzeffe­ct’ toen de voormalige voorzitter van het Europees parlement het partijleid­erschap overnam, maar daar is tot dusver weinig van gebleken.

Zo boekte de CDU van Merkel eerder dit jaar al een ruime overwinnin­g bij deelstaatv­erkiezinge­n in het westelijke Saarland. Komend weekend staan opnieuw verkiezing­en op de kalender. Dan mogen inwoners van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen naar de stembus. Deelstaatv­erkiezinge­n vormen een belangrijk­e graadmeter voor de Bondsdagve­rkiezingen in september. Merkel heeft al aangegeven een nieuwe termijn als bondskanse­lier te ambiëren, maar ook Schulz aast op haar baan. De SPD en CDU zijn momenteel nog coalitiepa­rtners. (De Telegraaf/ Foto: De Tijd.be)

 ??  ?? Volgens prognoses van de televisiez­enders ARD en ZDF op basis van exitpolls heeft de CDU 33 procent van de stemmen gekregen.
Volgens prognoses van de televisiez­enders ARD en ZDF op basis van exitpolls heeft de CDU 33 procent van de stemmen gekregen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname