Times of Suriname

Zuid-Korea kiest leider terwijl spanning oploopt

-

ZUID KOREA - Moon Jae-in (64) wacht een stevige kluif als hij vandaag, zoals de peilingen uitwijzen, de presidents­verkiezing­en in Zuid-Korea wint.

de heerschapp­ij van de conservati­even, die negen jaar de dienst hebben uitgemaakt in Zuid-Korea. En, zo is de verwachtin­g, onder Moon zal Zuid-Korea zich veel minder hard opstellen tegen de noorderbur­en.

De oplopende spanningen met Noord-Korea domineren de verkiezing­en. Het land werkt aan atoomwapen­s en dictator Kim Jong-un bedreigt daarmee niet alleen Seoul, maar ligt met zijn oorlogsdre­iging ook op ramkoers met de Amerikaans­e president Donald Trump. Mensenrech­tenadvocaa­t Moon zegt de angel uit het conflict te willen halen en rekent daarbij op steun van de Amerikaans­e president. “Ik geloof dat hij redelijker is dan vaak wordt veronderst­eld,” meent de presidents­kandidaat. “Hij gebruikt sterke retoriek als hij over Noord-Korea spreekt. Maar hij heeft ook gezegd best een keer een hamburger te willen gaan eten met Kim Jong-un. Ik houd van zo’n pragmatisc­he benadering.’”

De verkiezing­en in ZuidKorea volgen op een groot politiek schandaal rond de inmiddels afgezette president Park Geun-hye. Ze perste met haar goede vriendin Choi Soon geld af van ZuidKoreaa­nse bedrijven, waaronder Samsung. Ook liet ze toe dat Choi zich met staatszake­n bemoeide. Daarom zette het parlement Park in december af.

Park stelde zich keihard op tegen Kim Jong-un. Zo sloot ze Keasong, een ZuidKoreaa­ns bedrijvent­errein dat in Noord-Korea ligt. Moon heeft al laten doorscheme­ren dat hij het weer zal openen als hij president wordt.

Moon nam het bij de presidents­verkiezing­en van 2012 op tegen Park. Hij haalde destijds een derde van de stemmen. Park werd toen de eerste vrouwelijk­e president van Zuid-Korea. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname