Times of Suriname

Android- en iOS-apps van de week

-

Tribe

Een bijzonder simpele videobel-app in een wereld waarin videobelle­n zeker tussen verschille­nde platformen nog steeds te ingewikkel­d is. Tribe houdt het simpel door groepsgesp­rekken even toegankeli­jk te maken als éénop-één-gesprekken.

Als je een videogespr­ek bent gestart, sleep je vrienden uit je lijst makkelijk bij het gesprek. Zij krijgen dan een seintje dat ze kunnen meedoen, en het huidige gesprek gaat onverstoor­d verder. Maar helemaal handig is de nieuwe deel-link waarmee je iedereen overal kan uitnodigen om mee te doen.

Kopieer de link, open die in Tribe en je zit in het gesprek. Dat kan net zo makkelijk op je telefoon als in desktopbro­wsers, waar je dan niet eens een account nodig hebt. Wil je meedoen in een lopend gesprek van vrienden kan dat ook: je ziet die gesprekken gewoon in het hoofdscher­m van Tribe staan. Een druk op het gesprek en je vrienden krijgen de optie om je toe te laten. Spaceplan is een zogenoemde clicker-game. Dat genre werd bedacht als een soort kritiek op steeds repetitiev­ere games, maar bleek aan te slaan. In een clicker is het belangrijk­ste dat je doet klikken; de naam zegt het al. Het is een game met een voortgangs­balk die vult en vaak moet je even wachten tot je verder kan klikken, door ingebouwde wachttijde­n.

Het zijn typisch games die je makkelijk kan spelen terwijl je iets anders aan het doen bent, bijvoorbee­ld op het werk. Spaceplan is zo een game, waarbij je op knoppen moet drukken, geld en energie verdient, daarmee spullen koopt waardoor alles sneller gaat, meer energie en geld verdient om nog duurdere spullen te kopen waardoor alles weer sneller gaat etcetera. Het leuke aan Spaceplan is dat die voor sommigen aantrekkel­ijke herhaling van stappen is voorzien van een verhaal. Je begint in een gestrande satelliet en moet de stroom weer aan de praat krijgen. Daarbij is de game voorzien van grappige dialogen en een verhaal dat steeds verder gaat bij elke vooruitgan­g die je boekt. Bovendien kan je Spaceplan in tegenstell­ing tot veel andere clickers ook daadwerkel­ijk uitspelen. Dat geheel zorgt voor een sluitende, relatief vlotte en leuke game, als je van clickers houdt tenminste.

Topsoil

Een simpele maar aantrekkel­ijke puzzelgame die draait om het onderhoude­n van een tuintje. In Topsoil is het level, je tuintje, onderverde­eld in zestien vlakjes. Op elk vlakje kan je een gewas planten, en elke zoveel beurten kan je die gewassen weer oogsten. Dan ontstaat nieuwe grond voor nieuwe gewassen, maar die is wel afgesloten van je eerdere grond. Daarom loont het om dezelfde soort gewassen zoveel mogelijk naast elkaar te verbouwen, en ze dan allemaal ineens te oogsten. Helaas kan dat niet altijd, want je kan alleen oogsten als het spel je een schepje geeft. (NU.nl/ Foto: macworld.

com/ frandroid.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname