Times of Suriname

SOL-directeur: “Geen garanties voor brandstofp­rijs”

-

PARAMARIBO - Er zijn geen garanties voor de brandstofp­rijs. Dit zegt Mark Goede, de directeur van SOL in Suriname. “De wereldmark­tprijs voor olie blijft fluctueren dus oliemaatsc­happijen, waaronder SOL, weten nooit zeker van tevoren tegen welke prijs zij een nieuwe lading zullen inkopen. Dit houdt in dat wij geen garanties kunnen geven als de brandstofp­rijs omlaag- of omhooggaat”, zegt Goede.

De wereldmark­tprijs vertoont de afgelopen dagen een dalende trend. Gisteren was deze USD 48,91 voor een vat ruwe olie, maar de prijs kan elke moment omlaag- of omhooggaan. “Oliemaatsc­happijen in het Caribische Gebied kopen hun brandstof bij raffinader­ijen die in de regio zijn gevestigd. SOL koopt elke week een lading olie bij deze raffinader­ijen en tot op het moment dat de partij olie niet wordt ingeladen op de boot weten wij niet tegen welke prijs er wordt ingekocht. Als we geluk hebben, is die laag maar als we pech hebben en het net weer stijgt, kopen we in tegen een hogere prijs”, legt Goede uit. Volgens de SOL-directeur is er in Suriname een brandstofr­eserve van tenminste drie weken hetgeen inhoudt dat ook al zou er vandaag een lading het land binnenkome­n, dit niet betekent dat de prijs meteen wordt aangepast. “Pas als de vorige lading op is en de nieuwe lading wordt ingezet om in de vraag te voorzien, wordt nagegaan tegen welke prijs de nieuwe lading is ingekocht en aan de hand daarvan wordt de pompprijs verder berekend. Het is daarom moeilijk om te zeggen als in de nabije toekomst de prijs voor brandstof in Suriname omlaag zal gaan of niet”, zegt Goede.

Goede geeft tot slot aan dat het verwachtba­ar is dat de prijs van brandstof over enkele weken weer aangepast zal worden, maar geeft geen garanties dat het omlaag zal gaan.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname